IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският Конгрес постигна споразумение за спасителния пакет

Спорът за кредитните пълномощия на Федералния резерв бе последната пречка пред договорката

08:13 | 21.12.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Al Drago/Bloomberg</p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

След месеци на ожесточени спорове демократите и републиканците в Конгреса на САЩ се споразумяха за поредния огромен пакет за стимулиране на икономиката. Ръководителите на републиканците и демократите в Сената на САЩ Мич Макконъл и Чък Шумър обявиха споразумението в неделя вечерта (местно време) в Камарата на конгреса. Макконъл каза, че пакетът е на стойност около 900 млрд. долара.

Според Шумър плановете включват допълнителна финансова помощ за малкия бизнес и временно увеличение на обезщетенията за безработица с 300 долара на седмица. Гражданите с определен максимален доход трябва да получават еднократно директно изплатена помощ от 600 долара на човек. Планират се и пари за училища, грижи за децата и разпространението на ваксини в страната, предава DPA. 

Това ще бъде вторият по обем на средствата пакет от икономически стимули в американската история след предишния от 2,7 трилиона долара, гласуван през март. С новия пакет сумата ще скочи до над 3 трлн. долара в рамките на година.

До съгласието се стигна, след като бе преодоляна с компромис последната пречка - спора за кредитните пълномощия на Федералния резерв, играещ ролята на централна банка на САЩ, отбеляза Ройтерс.

Шумър каза, че това са исторически числа в историческа криза. Пакетът, който сега е договорен, е вторият по големина стимулен пакет в историята на страната. „Споразумението, което постигнахме, далеч не е перфектно“, каза той. Много демократи биха се надявали на още повече. Този пакет обаче вече можел да предложи спешна помощ. „Но трябва да се направи много повече“. Много американци не само били загубили роднини в пандемията, но и работата си или домовете си. Страданието им било голямо, добави демократът.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси също предупреди, че трябва да има допълнителна помощ. Демократите щели да са щастливи да договарят това при новия президент Джо Байдън, който трябва да положи клетва на 20 януари. И Макконъл, и Шумър заявиха, че целта е законодателните планове да бъдат приети в двете камари на конгреса възможно най-бързо, така че помощта да достигне до хората.

Демократите и републиканците спореха дълго време за новия спасителен пакет от пролетта, но не можеха да постигнат споразумение от месеци. В неделя вечерта двете страни се обвиниха взаимно, че са блокирали и забавили преговорите. През последните няколко дни разговорите набраха скорост, за да се задейства помощта преди края на годината и преди коледната ваканция на Парламента.

Разговорите бяха обвързани с редовните бюджетни преговори за федералното правителство. В неделя вечерта Камарата на представителите прие за един ден преходно финансиране, за да попречи на правителството да остане без пари и „Shutdown“ - тоест частичен застой на държавния бизнес.
Съединените щати бяха особено засегнати от пандемията на коронавируса. Досега над 17 милиона души бяха заразени, а повече от 317 000 души са починали в резултат на на Covid.

Пандемията потопи САЩ в сериозна икономическа криза. Предвид ограниченията в обществения живот и затварянето на много бизнеси ситуацията на пазара на труда в САЩ се влоши драстично. Общо наскоро около 20,6 милиона души получиха някаква форма на обезщетение за безработица. Преди година този брой беше едва 1,8 милиона.

Според проучване на два американски университета от Чикаго и Нотр Дам, публикувано в средата на декември, близо осем милиона американци са паднали под прага на бедността между юни и ноември. Една от причините, посочени от авторите на изследването, е изтичането на определената държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 3 години
САЩ са с недостатъчно полезна емисия на долара.Злокобната роля на Федералният резерв (Фед) подсигурява възникване на щети. Президентът на САЩ е жертва на злокобната роля на Фед. Досега президентите на САЩ временно отлагат своя обществено признат политически провал чрез взимане на държавни заеми за да плащат щети от грешката на Фед.Все още в САЩ не осъзнават същественият източник за възникващите щети.Сегашният спасителен пакет отлага началото на американска катастрофална криза, ала за сметка на бъдещи завишени щети.Устойчивото спасение от криза в САЩ е възможно при подобрена емисия на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Ех страна мечта - на всеки поголовно пари дават, а другите балами да бачкат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
900 млрд. е наполовина от очакваното но пак ще се усети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
VOLUME-то на MAX !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още