IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп заплашва финансовата сигурност на САЩ

Отиващият си президент наложи вето на проекта за военен бюджет и критикува одобрените от Конгреса стимули за икономиката

08:47 | 24.12.20 г. 7
<p>
	<em>Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп наложи вето на военния бюджет и все още не е одобрил стимулите за икономиката, гласувани от Конгреса преди ден, но потегли за Флорида за Коледните празници, пише Ройтерс.

Двата нормативни акта бяха одобрени от конгресмените след месеци на преговори между демократите и републиканците. Текстовете бяха приети с голямо мнозинство. Военният бюджет е на стойност 740 млрд. долара, а законът предвижда още и затягане на санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток".

Отиващият си президент обясни, че този проект не включва мерки, които са от значение за националната сигурност и го предели като "подарък за Китай и Русия".

Законът за отбраната и парите за военните се одобряват всяка година без коментар от 1961 година насам, отбелязва Ройтерс. Той е абсолютно задължителен за националната сигурност, коментират републиканците и гарантират, че и тази година законът ще получи подкрепа от Конгреса.

Ако Тръмп блокира и стимулите за американската икономика, САЩ ще бъдат изправени пред финансова криза и то в момент, когато страната се бори с разпространението на коронавируса и масивни хакерски атаки.

Преди ден той изненадващо коментира пред социалните медии, че всеки американец трябва да получи по 2000 долара, вместо предвидените в стимулите по 600 долара в борбата срещу коронавируса. Това изказване беше новост дори и за финансовия министър на Тръмп Стивън Манучин, допълва агенцията.

Реално конгресмените бяха одобрили тази сума седмици преди да дадат зелена светлина на пакета, чиято стойност е 900 млрд. долара.

Ако Тръмп не подпише закона до дни, той автоматично ще бъде блокиран, защото на 3 януари 2021 година ще бъде сменен съставът на Конгреса. Преди две години Тръмп предизвика т.нар. правителствено прекратяване (shut down) за 35 дни, ядосан, че бюджетът не предвижда повече разходи за оградата по границата с Мексико.

Председателят на Конгреса Нанси Пелоси коментира, че институцията ще се събере на 28 декември, за да дискутира ветото на президента. В същия ден ще свършат и парите на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
пак не си си къпал нито зъбите си си чистил. няма ли някой в редакцията да го накара най-после? Бойчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Мачи Тръмп е бита карта вече. От него нищо не зависи повече.Аз твърдя, че деменцията Байдън заплашва финансовата сигурност на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
няма ... нали пак той ше седи в него още 4 години .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Той е на принципа: "След мен и потоп." Ако не беше злобен и отмъстителен, това просто нямаше да е Тръмп. На тръгване от Белия дом сигурно ще разсипе кабърчета върху президентското кресло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Клоунът с малко популизъм и глупости, преди да слезе безславно от сцената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 3 години
хахаа, умря Кобзон и Тръмп стана идола на пенсионираните тънкопишковци. искаш и ти да си лягаш с топ модел, ама не може... ти не си наследил нищо, ти си обикновена военна пенсионирана фуражка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
Тръмп пресушава вашингтонското блато, а не заплашва никаква финансова стабилност. единствено блатото ще пострада.за тези, които не им се чете предложените закони и мотивите за отхвърляне ето :- закона за компенсации от ковида, включва по 600 долара, а освен това - милиард и нещо за Йордания и Ливан за изграждане на границата/а в САЩ не дават, че било расистко/ и за Египет за покупка на оръжие, при условие че Египет винаги купува руско оръжие, за Пакистан за *** политика, за Афганистан програма за жени в армията и още много демократски глупости- новия военен закон премахва правото на Президента да оттегля войски разположени за д граница и не позволява да се строи с военни средствааз си мислех, че Брюкселското блато е ненадминато, но се изумих на вашингтонското и разбира се пресата, която отново изопачава истината, включая и Инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още