IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Напрежението в САЩ ще продължи до смяната на властта

Конгресът ще настоява действията на Тръмп да не останат безнаказани, посочи Маргарита Асенова от The Jamestown Foundation

14:34 | 08.01.21 г.
Анализатор: Напрежението в САЩ ще продължи до смяната на властта

„В момента могат да се чуят дебатите в Конгреса, които настояват или за оставката на Тръмп, или за отнемането на неговите президентски правомощия на база 25-ата поправка, или за нов импийчмънт. Основното послание на законодателната власт е, че неговите действия не трябва да останат безнаказани, посочи тя.

Според Асенова Доналд Тръмп направи отчаян опит да признае загубата си, но в същото време не спомена името на Джо Байдън и не се съгласи със законното провеждане на изборите.

"25-ата поправка на Конституцията позволява на вицепрезидента да получи президентски правомощия, ако държавният глава не е в състояние да ги изпълнява. Поправката никога не била активирана при подобни обстоятелства, с изключение на няколко известни исторически случая, сред които поводът за нейното въведжане - убийството на Джон Ф. Кенеди и оставката на Ричард Никсън след аферата Уотъргейт", припомни тя.

Според Маргарита Асенова това е причината Майк Пенс да се колебае по въпроса и да се въздържа от използването на този механизъм.

"Има голяма разлика в двете министерски оставки, подадени след вчерашните събития. Министърката на транспорта напусна вчера сутринта, но тя е също и съпруга на Мич Макконъл - лидер на републиканското мнозинство в Сената. Това беше до някаква степен стъпка на солидарност към нейния съпруг, която показва много ясно какво е отношението на Републиканската партия към случващото се. Оставката на Бетси Давос, образователния министър, също беше аргументирана с действията на Тръмп", посочи старши сътрудникът в The Jamestown Foundation.

Асенова изказа тезата, че подготовката на органите за сигурност е била изключително слаба и сградата не е била адекватно защитена.

"Днес напусна шефът на полицията на Конгреса. Оттегли се и още един високопоставен служител, който отговаря за сигурността на сградата. Провежда се разследване за действията на полицията и трагичния инцидент със застреляната протестираща. Но сама по себе си охраната на Конгреса не беше способна да се справи с подобна тълпа и все пак сградата на Капитолия е сред най-лесно достъпните в САЩ и Европа", е мнението на анализатора.

По думите на старши сътрудника в The Jamestown Foundation задачата на следващия президент Джо Байдън по обединяването на нацията ще бъде много трудна, особено като се прибавят бушуващата паднемия и спасяването  на американската икономика. Асенова смята, че обществото няма да се обедини толкова бързо при „повредената репутация на Америка“.

Очакват ли се нови безредици до 20 януари? Кои са хората, които поддържат Тръмп? Оправдан ли е гневът на Доналд Тръмп за манипулации на изборите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още