IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за затягане на политиките на Фед помрачи настроенията на Wall Street

Акциите на Tesla Inc. поскъпнаха с 3,8 на сто въпреки проблемите около системата за подпомагане на водача Autopilot

23:15 | 18.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията на червена територия, след като оптимизмът сред инвеститорите беше помрачен от протоколите от заседанието на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC), от които стана ясно, че много от служителите на централната банка одобряват идеята за затягане на политиките и спиране на покупките на активи, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 382,59 пункта, или с 1,08%, до ниво от 34 960,69 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 1,07 на сто до 4400,27 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 130,27 пункта, или 0,89%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 14 525,91 пункта.

Според докладите от юлското заседание на FOMC повечето служители стигат до заключението, че са постигнали поставената от тях цел за инфлацията, въпреки че все още е необходим напредък по отношение на американския пазар на труда.

На фона на разногласията относно това колко време Фед трябва да изчака, за да започне да съкращава своите месечни покупки на активи за 120 милиарда долара, „някои от участниците“ посочват, че паричната политика все още е необходима, за да се поправят щетите от пандемията на пазара на труда, докато други смятат, че политиката на Фед вече не допринася с нещо съществено, а „някои“ от тях са на мнение, че състоянието на пазара на труда преди пандемията „може да не е правилният ориентир“ предвид трайните промени в икономиката.

щатски щатски

В същото време расте оптимизмът около борбата за овладяването на коронавируса. Американските здравни власти одобриха поставянето на трета доза ваксина срещу Covid-19, като от 20 септември американците, които са напълно ваксинирани с препаратите на Pfizer и Moderna, ще могат да получат подсилваща доза осем месеца след втората. 

Данни от различни проучвания показват, че силата на имунитета от поставените ваксини намалява с течение на времето. Това може да изисква по-голямо ниво на защита за справяне с изключително заразния Делта вариант. Бустерната доза се очаква да бъде препоръчана осем месеца след приключване на пълна ваксинация.

Книжата на Apple изтриха над 2,2% от стойността си, докато тези на Microsoft, Alphabet, Facebook и Amazon поевтиняха съответно с 0,35%, 0,37 на сто, 0,52% и 0,9 на сто.

В същото време цената на акциите на Tesla Inc. се повиши с 3,8 на сто въпреки проблемите около системата за подпомагане на водача Autopilot.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до 1,272%, докато тази по 30-годишните облигации отчете спад до 1,909%.

Доларовият индекс записа ръст в стойността от 0,03% до 93,16 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1,9 на сто до 67,72 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 2,43% до 64,97 долара за барел.

Златото поскъпна с 0,1% до 1790 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още