IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед очаква повишаване на лихвите още догодина*

Американската централна банка предвижда скорошно ограничаване на изкупуването на облигации

21:45 | 22.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Федералният резерв разчисти пътя за намаляване „скоро“ на месечната си програма за изкупуване на облигации и даде сигнал, че повишаване на лихвите може да последва по-бързо от очакванията, като деветима от 18 ръководители на американската централна банка прогнозират, че лихвите ще трябва да бъдат вдигнати през 2022 г., предава Ройтерс.

Действията, които бяха включени в новото съобщение за политиката на Фед и в отделни прогнози за икономиката, представляват по-агресивен подход на централната банка, предвиждащ, че инфлацията ще достигне 4,2% тази година, над два пъти повече от целевото равнище, и тя заема позиция за действия за овладяването ѝ.

Действията може да протекат бавно, като се очаква лихвите да нараснат до 1% през 2023 г. - по-бързо от прогнозираното от Фед в юнските ѝ очаквания, след което до 1,8% през 2024 г., което все още ще се счита за разхлабена парична полиика. 

През същия период ще бъде позволено инфлацията да надхвърли леко целта на Фед от 2% в съответствие с новия, по-толерантен подход към темпа на повишаване на цените, а безработицата се очаква да се върне около дъното преди пандемията от 3,5%. 

Настоящата целева лихва беше запазена в диапазона 0% до 0,25%.

Макар да признава, че новият ръст на пандемията е забавил възстановяването на някои части от икономиката, общите индикатори „продължават да се засилват“, отбеляза Комитетът за отворения пазар в прието единодушно изявление.

Ако напредъкът продължи „широко, както се очаква, Комитетът счита, че по-умерен темп на покупки на активи може да бъде обявен скоро“, пише американската централна банка.

Имаше широки очаквания, че Фед ще обяви скорошно начало на ограничаването на месечните покупки на облигации на стойност 120 млрд. долара, които прави, за да притъпи последиците за икономиката от коронавирусната пандемия.

Американската централна банка обаче направи значителни промени в икономическите си прогнози с очаквания за забавяне на растежа и по-висока инфлация. 

Сега Комитетът очаква БВП да нарасне само с 5,9% тази година спрямо прогнозираните 7% през юни. Но ръстът през 2022 г. сега се очаква да достигне 3,8% спрямо предвижданите преди това 3,3%. Този през 2023 г. трябва да достигне 2,5% - нагоре с една десета от процентния пункт. 

Освен това членовете на Комитета за отворения пазар считат, че инфлацията ще се ускори повече от прогнозите през юни. Основната инфлация трябва да достигне 3,7% тази година спрямо прогнозираните 3% преди това. След това се очаква тя да се установи на 2,3% през 2022 г. спрямо предишно предвиждане за 2,1% и до 2,2% през 2023 г. - с една десета от процентния пункт по-високо спрямо юнската прогноза. 

С включването на хранителните стоки и енергията ръководителите очакват инфлацията да се ускори до 4,2% тази година спрямо предвижданите 3,4% през юни. През следващите две години тя трябва да се забави до 2,2%, приблизително същото ниво като в прогнозите през юни. 

В друго свое решение Фед съобщи също, че ще удвои нивото на повторно изкупуване на ежедевните си пазарни операции до 160 млрд. долара спрямо 80 млрд. долара.

На пресконференцията си след заседанието председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че американската централна банка се доближава до постигането на целите си за "значителен допълнителен напредък" по отношение на инфлацията и заетостта. 

"За инфлацията изглежда постигаме повече от значим напредък, значителен допълнителен напредък. Тази част от изпитанието беше постигната според мен и според много други", каза Пауъл. "Според мен тестът за значителен допълнителен напредък по заетостта е издържан", допълни той, цитиран от CNBC. 

Пауъл каза още, че централната банка може да започне да ограничава покупките на активи още през ноември и да завърши процеса в средата на 2022 г., предава Bloomberg. 

Обяснявайки първите стъпки на Фед към изтегляне на извънредната пандемична помощ за икономиката, Пауъл каза пред репортери, че ограничаването "може да се случи още на следващото заседание". Той имаше предвид срещата на 2-3 ноември, въпреки че остави вратата отворена за по-дълго изчакване, ако е необходимо и подчерта, че ограничаването не е директен сигнал за графика за вдигане на лихвите. 

"Това оставя пред нас целия въпрос за повишаването на лихвите", каза Пауъл и определи като "широка" подкрепата за подобен ход сред ръководителите на централната банка. 

Пазарите почти не реагират на съобщенията на Фед, като основните щатски индекси продължават силния си ръст, а доходността по държавните облигации поема в различни посоки. 

*Информацията е допълнена в 22,07 ч. 

Последна актуализация: 18:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Тези прогнози общо взето са с приблизителната точност на хвърляне на боб, може би дори и по-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Фед очаква повишаване на лихвите още догодина > Оффффффффффффффффф, тваааа 1 десетилетие вече го клечат и чакат да се измъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още