IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед иска гъвкавост за покупките на облигации и вдигането на лихвите

Централната банка трябва да коригира темпа на покупки на активи и да повиши целевия диапазон на лихвата по-скоро, ако инфлацията продължи да се ускорява

22:49 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръководителите на Федералния резерв са подчертали на последното си заседание необходимостта от гъвкавост за това доколко бързо ще ограничат програмата си за изкупуване на облигации и графика за повишаване на лихвите преди публикуваните данни, които показаха ускоряване на инфлацията, предава Bloomberg.

„Участниците подчертаха, че запазването на гъвкавост при въвеждането на уместни корекции на политиката въз основа на съображения, свързани с управлението на риска, трябва да бъде ръководен принцип в провежданата политика“, показват публикувани в сряда протоколи от заседанието на Комисията по отворения пазар на 2 и 3 ноември.

„Редица участници отбелязаха, че комисията трябва да бъде подготвена да коригира темпа на покупки на активи и да повиши целевия диапазон за федералната лихва по-скоро, отколкото очакват участниците в момента, ако инфлацията продължи да се ускорява над нивата, отговарящи на целта на комисията“, се казва още в протоколите.

На своето заседание Комисията по отворения пазар реши да остави лихвата близо до нулата и да започне за ограничава темпа на покупките в програмата си за изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара на месец, която задейства миналата година, със стремеж за завършване на процеса до средата на 2022 г.

Оттогава инфлацията се влоши. Данни на министерството на търговията за октомври, публикувани по-рано в сряда, показаха, че цените са нараснали с 5% спрямо миналата година, което е най-бързата инфлация от 1990 г. насам.

Американският пазар на труда също е получил подкрепа миналия месец с по-голям от очакванията ръст на новосъздадените работни места, който показва напредък във възстановяването на част от милионите позиции, изгубени по време на пандемията.

Притесненията за инфлацията накараха някои ръководители на Фед, включително заминаващия си заместник-председател Ричард Кларида, губернатор Кристофър Уолър, председателя на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард и колегата му от Сан Франциско Мери Дали, да твърдят, че може би е уместно да се обсъди ускоряване на процеса по ограничаване на покупките, когато Федералната комисия за отворения пазар се срещне отново на 14 и 15 декември.

Анализатори твърдят, че и други ръководители се присъединяват към този лагер.

Протоколите показват, че ръководителите „като цяло продължават да очакват, че инфлацията ще се забави значително през 2022 г.“, а „много участници изразиха съображения, че ускорената инфлация може да се окаже по-трайна“.

По-ранно ограничаване на покупките на облигации ще даде на ръководителите вариант да повишат лихвите по-скоро, ако това бъде счетено за необходимо за запазване на инфлацията под контрол. Ръководителите бяха разделени по равно през септември относно необходимостта за повишаване на лихвите догодина или през 2023 г.

Председателят на Фед Джером Пауъл, който говори в понеделник в Белия дом, след като президентът Джо Байдън го избра за нов четиригодишен мандат начело на централната банка, заяви, че ръководителите „ще използват инструментите си както за подкрепа на икономиката и силния трудов пазар, така и за предотвратяване на задържането за по-дълго време на по-високата инфлация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още