IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната данъчна сделка е застрашена

Важно гласуване в Сената на САЩ се отлага за есента, но тогава вероятно ще е трудно да се събере необходимият брой сенатори, които да го одобрят

15:45 | 16.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Безпрецедентно глобално споразумение за това как да се облагат световните корпорации - ключова дипломатическа победа за президента на САЩ Джо Байдън, е изложено на риск да се провали, след като член на собствената му партия забави решаващо гласуване в Сената.

Това застрашава шансовете на най-голямата икономика в света да се присъедини към сделката, пише Bloomberg.

Сенатор Джо Манчин коментира, че иска да изчака до септември, за да разгледа законопроекта за въвеждането на 15% глобален минимален корпоративен данък - крайъгълният камък на сделката, която министърът на финансите Джанет Йелън помогна да бъде договорена от почти 140 страни през миналата година.

Времето изтича, тъй като демократите разполагат със срок до 30 септември, за да използват ускорения процес на съгласуване на бюджета и да приемат законопроекта без помощта на републиканците. Тъй като контролът върху Конгреса е заложен на междинните избори през ноември, републиканците вече казаха, че ще се откажат от данъчната сделка, ако си върнат контрола върху институцията.

„Независимо от състоянието на безразсъдните опити на демократите да увеличат данъците върху американския бизнес в условията на рецесия, аз ще продължа да настоявам за допълнително обсъждане и възможност за предоговаряне на условията на споразумението на ОИСР с двупартиен принос“, коментира сенатор Майк Крапо от Айдахо, най-висшестоящият републиканец във финансовата комисия на Сената.

Глобалният пакт, съчетан със свързан данъчен план за печалбите от цифровата икономика, беше обявен миналата година като историческо споразумение, което ще сложи край на данъчното избягване и конкуренцията за инвестиции от мултинационалните компании.

Сега неговата жизнеспособност в световен мащаб е потенциално застрашена. ЕС и други държави наблюдават внимателно САЩ, преди да поемат предизвикателството да променят собствените си данъчни закони.

Йелън продължава да работи по финализирането на глобалния минимален данък, посочва се в изявление на Министерството на финансите на САЩ.

„Това ще изравни условията за американския бизнес, ще намали стимулите за преместване на работни места в чужбина и ще затвори вратичките, които корпорациите използват, за да прехвърлят печалби в чужбина, което ще бъде от полза за американските работници, фирми, данъкоплатци и семейства от средната класа“, посочва се още в изявлението на министерството.

Джо Манчин казва, че не може да подкрепи никакви данъчни или климатични мерки като част от законодателството. Той посочва, че иска да изчака следващия кръг от данни за инфлацията, преди да обмисли гласуване през септември.

В допълнение към колебанието на Манчин относно инфлацията, опасенията на Унгария относно войната в Украйна накараха нейното правителство да откаже подкрепата за сделката. Същевременно във Великобритания има преход към нов лидер и това също може да постави пречки пред сделката.

Не е ясно кога демократите отново ще имат достатъчно мнозинство в Конгреса, за да приемат глобалния минимален данък от 15%, известен като Втори стълб. Другата половина от сделката, Стълб едно, ще промени правилата за това как корпоративните печалби се разпределят през границите и вероятно ще изисква преразглеждане на много глобални данъчни споразумения.

Това е особено сериозен въпрос в САЩ, защото може да изисква най-малко 67 сенатори да гласуват в полза на промените – много малко вероятно е да се събере такъв брой.

Председателят на финансовата комисия на Сената Рон Уайдън каза многократно през последните седмици, че климатичните и данъчните мерки в законопроекта са предназначени да намалят разходите за енергия за домакинствата и че допълнителните данъчни приходи, които се планира да финансират дефицита, биха намалили инфлационния натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още