IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street дава колебливо начало на търговската сесия*

Инвеститорите следят дали пазарът на труда в САЩ ще може да се справи с лихвените повишения от Фед

17:30 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Търговската сесия на Wall Street започва колебливо в четвъртък, докато инвеститорите осмислят новите данни за пазара на труда в САЩ, които може да дадат допълнителна информация относно възможна рецесия в страната, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average намалява незначително с 0,09%, или 30,74 пункта, до 32 781,76 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва лек ръст от 0,03%, или 1,4 пункта, до 4156,57 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 0,27%, или 34,57 пункта, до 12 702,73 пункта.

Данните на щатското министерство на труда показаха, че броят на молбите за помощи при безработица в САЩ е достигнал 260 хил. в седмицата до 30 юли, доближавайки се до най-високото си ниво от миналия ноември.

Отделен доклад показа, че щатският търговски дефицит се е свил до 79,6 млрд. долара през юни, което е малко под очакванията за ниво от 80 млрд. долара.

Предстои в петък да бъде публикувана статистиката за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор - още една група данни, които се следят зорко от инвеститорите и влияят на фондовите пазари. Очакванията са за новооткрити 258 хил. позиции през юли спрямо достигнатите 372 хил. през шестия месец.

Данните биха маркирали промяна в тенденциите на пазара на труда, чиято затегнатост започва леко да отслабва - движения, следени отблизо и от Федералния резерв на САЩ, който през юли одобри второ поредно лихвено увеличение от 75 базисни пункта.

"На фона на предстоящите утрешни данни, днешният лек ръст в молбите за помощи за безработни вероятно няма да бъде голям двигател нито за пазара, нито за Фед", смята Майк Лоуенгарт, управляващ директор по инвестиционни стратегии в E*Trade в Morgan Stanley. “Инвеститорите искат да видят дали пазарът на труда ще може да издържи на кампанията на Фед за лихвени повишения също толкова добре, както през юни", допълни анализаторът.

Цената на златото се увеличава с над 20 долара до 1798,1 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,676%.

Инвеститорите получиха и зелена светлина отново да се върнат към технологичните акции след коментари на представители на Фед. В сряда управителят на централната банка в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че според него щатската икономика може да избегне рецесията.

Сезонът на отчетите в САЩ продължава. Предстои след края на търговската сесия в четвъртък Virgin Galactic, AMC Entertainment и Beyond Meat да публикуват своите резултати за второто тримесечие.

На стоковите пазари стойността на петрола се понижава. Световният бенчмарк Брент поевтинява с 1,53% до 95,3 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,18% до 89,59 долара за барел.

*Към 17:08 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още