IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард: Щатската икономика може да избегне рецесията

Федералната лихва може да достигне 4% до края на годината, смята управителят на Фед за Сейнт Луис

15:57 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатската икономика може да избегне рецесията, въпреки че Федералният резерв ще трябва да продължи да покачва лихвите, за да контролира инфлацията. Такова мнение изрази управителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард, цитиран от CNBC.

"Смятам, че през второто тримесечие инфлацията бе по-висока, отколкото бях очаквал. Сега, след като това се случи, смятам, че ще трябва да достигнем по-високо ниво спрямо това, което посочих преди", каза Булард.

Централният банкер визира основния лихвен процент на Фед, който според него вероятно ще трябва да достигне равнище от 3,75-4% до края на 2022 г.

Към момента показателят се равнява на 2,25-2,5%, след като Фед го повиши вече четири пъти до момента.

Според ръководителя на банката в Сейнт Луис доверието към Фед в борбата срещу инфлацията ще спомогне да се избегне потопяване на икономиката. Той направи препратка към 70-те и 80-те години на миналия век, когато щатската икономика изпадна в рецесия.

"Към модерните централни банки има по-голямо доверие в сравнение с тези от 70-те години. Заради това... Фед и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще могат да забавят инфлацията по организиран начин и да постигнат сравнително меко приземяване", смята Булард.

Пазарите обаче се подготвят за обратния сценарий, в който Фед ще повиши лихвите толкова силно, че ще предизвика рецесия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още