IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина вдига минималната заплата с 23%

Идеята е до януари тя да стане 466 долара, предложението е на президента Кристина Фернандес

10:29 | 06.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Аржентина вдига минималната заплата с 23%

Аржентина ще повиши минималната работна заплата в страната с 23%, като това ще стане на две стъпки до януари месец следващата година. Тогава минималната заплата ще бъде 1 840 песо, или 466 долара, съобщава Dow Jones Newswires.

Решението е взето след разговори между синдикатите и президента на страната Кристина Фернандес. Нейното предложение след дискусиите е през септември минималната заплата да се увеличи от 1 500 на 1 740 песо, а през януари да има второ увеличение.

Очаква се този ход да се отрази положително на около 220 хил. работници в страната.

Повишаването на минималната работна заплата идва след мащабни стачки за увеличение на възнагражденията заради високата инфлация в страната. Преговорите с правителството са довели до увеличаване на заплатите с по над 30 на сто в много сектори, което допълнително оказва влияние върху поскъпването на живота.

Оценките на правителството показват инфлация от около 10 на сто, но анализаторите се съмняват в това и смятат, че действителното повишение на цените всъщност е двойно по-голямо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още