IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетските банки подновиха работа, масово се наблюдават опашки от клиенти

Централната банка е определила лимити за максималните суми, които може да се теглят от финансовите институции

12:39 | 06.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Египетските банки подновиха работа, масово се наблюдават опашки от клиенти

Тази сутрин около 340 банкови клона, от които 152 - в Кайро, за възстановили дейността си след едноседмично спиране на банковата дейност заради политическите безредици в страната.

Централната банка на Египет е отделила 854 млн. долара (5 млрд. египетски лири) от 36-те млрд. долара от златно-валутните си резерви, за да отговори на теглениятата на средства от страна на клиентите. За превоза на банкнотите са използвани военни транспортни самолети, посочи ръководителят на централната банка Фарук ал Окда.

Централната банка съобщи, че за физически лица са определени ограничения за теглене на средства до 50 000 египетски лири и 10 000 долара дневно. Банките имат достатъчно ликвидни средства, за да покрият всички искания на клиентите, посочи институцията.

Още от сутринта във финансовата зона на Кайро клиенти са се редили на опашка, за да получат достъп до сметките си, Банкерите са се подготвяли за хаос в салоните, очаквайки
чуждестранни инвеститори и местни компании да започнат "бягство" от египетската лира на фона на протестите, които парализираха голяма част от икономиката на страната и пресушиха важни източници на чуждестранна валута.

Въоръжени служители стоят на пост на кръстовищата, където войници издигнаха барикади от чували с пясък, докато автобуси докарваха служителите на големите държавни банки.

"Тук трябва да има някакъв ред. Хората са загрижени да получат заплатите си и да изтеглят пари. Минаха близо две седмици, а животът е замрял", посочва доброволец, който съставя списъци за влизане на клиентите.

Политическата криза в страната все още не е разрешена и банките се опасяват, че египтяните панически ще теглят пари, тъй като са разтревожени, че достъпът до сметките може отново да бъде ограничен.

Банките се притесняват и да търгуват помежду си на местния паричен пазар, който за тях е източник на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още