IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Русия против идеята на САЩ за забранена за полети зона над Либия

Премиерът на Турция определи идеята за забранена за полети зона над Либия като „абсурдна“

11:27 | 02.03.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Турция и Русия против идеята на САЩ за забранена за полети зона над Либия

Обсъжданите от САЩ и Великобритания евентуални военни действия срещу Муамар Кадафи в Либия предизвикаха негативни реакции от страна на Турция и Русия. Франция и Германия също изразиха известни резерви, пише Financial Times.

На фона на разрастващата се бежанска криза на западната граница на Либия и атаките на части, верни на Кадафи, срещу опозиционните сили САЩ и Великобритания обявиха, че разработват извънреден план за въвеждането на зона, забранена за полети над страната.

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс съобщи, че САЩ са изпратили към бреговете на Либия два десантни кораба с 2000 морски пехотинци на борда, посочвайки, че те ще се намесят в случай на извънредна евакуация. Гейтс признава, че в НАТО няма единодушие по въпроса за прилагането на военна сила.

Премиерът на Турция Реджеп Таип Ердоган атакува идеята за зоната, забранена за полети, и я определи като „абсурдна“.

„Близкият Изток и Африка се разглеждат от Запада като източници на петрол и се използват като пионки в нефтени войни от десетилетия“, казва Ердоган. „Всяка евентуална санкция или интервенция, която би наказала либийския народ, е неприемлива и би причинила сериозни проблеми“.

Външният министър на Русия Сергей Лавров окачестви идеята за налагане на ограничения над либийското въздушно пространство като „повърхностна“.

На въпрос за въвеждането на зона, забранена за полети над Либия, говорител на френското правителство заяви, че това не е приоритет. „Приоритет е осигуряването на хуманитарна помощ“, посочва той.

Тъй като Турция е член на НАТО, евентуална зона, забранена за полети над Либия, трябва да бъде въведена от ограничен брой страни членки на организацията, вместо от алианса като цяло. От друга страна, коментарът на Лавров загатва, че спечелването на пълна подкрепа в Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) за подобна стъпка ще е почти невъзможно. Във вторник Общото събрание на ООН изключи Либия от Съвета за човешки права към организацията въпреки някои възражения на Венецуела.

Главнокомандващият на централното командване на американската армия генерал Джеймс Матис заяви пред щатския Конгрес, че въвеждането на зона, забранена за полети над Либия, ще включва разрушаването на противовъздушната отбрана на страната. „Това ще е военна операция. Това не е просто да кажем на всички, че не трябва да летят над Либия“, допълва той.

Външният министър на САЩ Хилъри Клинтън подчерта, че идеята се обсъжда сериозно, тъй като „Либия може да се превърне в истинска демокрация, но може и да се окаже изправена пред прага на продължителна гражданска война или да потъне в хаос“.

Тежки боеве се водят в района на Зауая, където опозиционни сили отблъснаха опита на части, останали верни на Кадафи, да възвърнат контрола над града, разположен на едва 50 км от столицата Триполи.

ООН съобщава за десетки хиляди чуждестранни граждани, опитващи се да напуснат страната. Организацията обяви, че бежанците към Тунис и Египет са достигнали 140 хил.

В Източна Либия, която е под контрола на опозицията, Абдула Шамия, член на управляващия комитет в Бенгази, заяви, че гражданите биха приветствали въвеждането на зона, забранена за полети, която би гарантирала, че военновъздушните сили на Кадафи няма да могат да бомбардират освободените градове или да докарат още наемници от африканските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 1
DAN_
преди 13 години
Za pravitelstvoto im sym syglasen. Uspeh na borsata.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
georgis
преди 13 години
US mogat da poddarjat tazi operacija ot samoletonosachi, bazite si Britanija, Katar i Balgaria, i pak povtarjam, isljamistkoto pravitelstvo v Turcija ako prodaljava v sashtija duh she si ima problemi, a i cjalata strana, ako ne go svaljat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
DAN_
преди 13 години
Ogibogi, мислeх да ти разясня важността на позицията на Турция за регионалната политика на САЩ в района, но няма смисъл. Не се обиждай, но наистина не разбираш от военни сили. ПП. А относно базата в Италия аз се обзалагам, че от нея няма да излети и един самолет, ако се вземе решение за чисто небе над Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
georgis
преди 13 години
Izkliuchitelno neadekvatnoto povedenie na Erdogan prez poslednite godini nakraja shte im izigrae losha shega. Turcija e nash sajiuznik (na NATO, US, Balgaria) i trjabva da se darjat kato takav, a ne da si pravjat konferencijki s Iran i Brazilia ili komentari kato segashnija. Nadjavam se da svaljat maloumnoto im pravitelstvo na izborite prez juni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
interest-free
преди 13 години
Емилия, Турция в НАТО е с най-мощната армия след САЩ, така ,че не я подценявай... Напослдък, Турция преследва собствените си политически и икономически интереси, които доста се различават от интересите на НАТО като цяло, дори се сближават по доста позиции с интерсите на Русия от тук и тази диаметрална противоположност. Но като се замислиш, май така е по-правилно, за да се докаже напълно несъстоятелността на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Ogibogi
преди 13 години
От Италия разбора се...има голяма авиобаза там на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
DAN_
преди 13 години
А случайно да си си отговорила/не знаех, че си жена/ на въпроса, от къде ще се контролира въздушното пространство над Либия? Може би от самолетоносачи в средиземно море!? Или от бази в Италия и Франция!? Или пък от страни от африканския континент?!Като намеси Ирак, да си спомняш реакцията на Турция по онова време? Спомни си и реакцията на Русия ,пак по онова време? И като си припомниш тези неща, виж реакциите сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Ogibogi
преди 13 години
И Ирак беше регионална сила като Турция, но я смазаха за 2-3 дена...без гърба на НАТО не са нищо! Не се правя на интерестна, просто нямат такъв ресурс да се месят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
DAN_
преди 13 години
Ogibogi имаш ли представа какво си написал или просто се правиш на интересен. Май нищо не разбираш от военни сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Ogibogi
преди 13 години
Русия може да вземе отношение по въпроса като велика сила, ама Турция за каква се мисли? Нещо много на велики се правят от известно време, защото са в НАТО...иначе не са нищо сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още