IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард предупреждава за темпото на икономическото възстановяване

Заплахата от глобална рецесия остава, не разполагаме и с прекалено много време, твърди генералният директор на Международния валутен фонд

10:19 | 29.08.11 г. 1
Лагард предупреждава за темпото на икономическото възстановяване

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви на срещата на Федералния резерв в Джаксън Хол, че световната икономика не нараства с достатъчно бързо темпо, а възстановяването й е подложено на различни рискове, съобщи ВВС.

Лагард предупреди, че заплахата от глобална рецесия остава и призова за координирани политически действия. Според нея това трябва да включва и задължителна рекапитализация на европейските банки.

„Развитието през лятото показва, че се намираме в опасен нов стадий. Залозите са ясни – рискуваме да видим как крехкото възстановяване катастрофира, така че трябва да действаме сега“, каза Лагард.

След финансовата криза от 2008-2009 г. икономическият ръст в САЩ и Европа остава неравномерен, докато притесненията относно дълговете продължават да разтърсват доверието на пазарите.

„Световната икономика продължава да расте, засега с недостатъчно темпо. Бе започнато разрешаването на някои от основните причини за кризата от 2008 г., засега обаче в недостатъчна степен“, посочи Лагард.

„Все още остава вариант за възстановяване, но нямаме прекалено много време“, смята тя.

Според нея развитите икономики, които в момента са в трудна ситуация, трябва да изоставят засега дългосрочните планове за поставяне на дълговете си под контрол, като същевременно не въвеждат достатъчно бързо мерки за строги икономии, за да не изложат на риск възстановяването.

„Макроикономическите политики трябва да подкрепят ръста“, твърди генералният директор на МВФ. „Монетарната политика също трябва да остане до голяма степен разхлабена, тъй като рискът от рецесия надхвърля риска от инфлация“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Всеки шести долар в щатските банки е вече кеш ... - или 16-17% от активите на трезорите са в налични пари. Такова чудо не е имало от 1970 г., когато делът на кеша е бил 12%. Сиреч никой не вярва в инвестициите нито краткосрочно, нито дългосрочно и държи парите си налични за всеки случай, с което паричният мултипликатор пада до най-ниските си равнища от Втората световна война насам. Няма потребление, няма инвестциии, няма дори перспективи. Единственото което ни остава е да чакаме инфлацията, за която вече така спокойно и дори с кеф говори шефката на МВФ. А едно време точно МВФ имаше само едно единствено нещо пред очите - инфлацията и войната с нея. Защото всъщност МВФ винаги ебил полотическа организация и сега смятачекатосе пусне печатарката за пари ще се прочистятт дълговоте на юнаците от Г-7.Виждате как се променя светът? Банките са декапитализирани и същевременно се задъхват от кеш пари, бизнесът умира и никой не иска кредити - у нас поне едва 1% имат такова намерение.Мъка нали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още