IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan и Citigroup понижиха прогнозите си за щатската икономика

Глобалният растеж разочарова, а рисковете от рецесия са очевидни, коментира анализатор на JPMorgan

18:17 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
JPMorgan и Citigroup понижиха прогнозите си за щатската икономика

Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. понижиха прогнозите си за растежа в САЩ поради забавянето на глобалната икономика и опасенията от задълбочаване на дълговата криза в Европа, пише Bloomberg.

Според JPMorgan през четвъртото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ ще нарасне с 1%, вместо с 2,5%, каквато беше първоначалната прогноза. За първото тримесечие на 2012 г. банката очаква ръст от 0,5% вместо 1,5%.

В четвъртък Citigroup понижи прогнозата си за щатския растеж през 2011 г. до 1,6% от 1,7% и понижи очакванията си за следващата година до 2,1% от 2,7%.

Днес глобалните пазари продължиха да губят позиции, като европейските акции са на път да  отбележат най-тежкия си двудневен спад от 2008 г. Петролът също се понижи под 80 долара за барел поради опасенията, че САЩ върви към рецесия, а дълговата криза в Европа се задълбочава. Тази седмица Morgan Stanley понижи глобалната си прогноза за растеж през 2011 г. и обяви, че САЩ и Европа са „опасно близко до рецесия“.

„Според нас през следващите 4 тримесечия растежът няма да е много по-впечатляващ от наблюдавания през първата половина на годината“, казва Майкъл Фероли, главен икономист на JPMorgan в Ню Йорк. „Глобалният растеж разочарова и прогнозите като цяло са понижени. Рисковете от рецесия са очевидни“.

От началото на месеца спадът на световните индекси е донесъл загуби за повече от 6 трлн. долара. Вероятните причини са признаците за забавяне на щатската икономика и спекулациите, че европейските банки не разполагат с достатъчно капитали.

Регулаторни органи от САЩ, Южна Корея и Швеция посочват, че сътресенията на фондовите пазари носят допълнителни рискове за растежа.

В четвъртък стана ясно и че ръстът на новите молби за помощи за безработни в САЩ е по-голям от очаквания, а производството в района на Филаделфия през август е претърпяло рязък спад.

Икономистите на Citigroup Стивън Уейтинг и Шон Шнайдер аргументират понижаването на прогнозите си с рисковете от евентуална „политическа парализа“ в САЩ, както и с негативния ефект от предстоящите мерки за затягане на фискалната дисциплина.

Състоянието на икономиката и темпът на възстановяване засега „не предполагат нова циклична рецесия, а по-скоро илюстрират неспособността за пълно възстановяване“, посочват те. „Смятаме, че през следващите години корпоративните печалби ще нарастват с доста нисък едноцифрен темп, при условие че икономическата експанзия все пак продължи“, допълват икономистите на Citigroup.

JPMorgan понижи прогнозата си за растеж на щатската икономика за следващите две тримесечия, тъй като доверието на потребителите „рязко се е понижило“, а „пазарът на недвижими имоти не показа признаци на възстановяване“, казва Фероли.

Въпреки всичко, „понижаването на енергийните цени ще помогне за омекотяването на икономическата слабост“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още