IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще понижи оценката си за рекапитализацията на банките от еврозоната

Експерт на ООН предупреди, че политиката на строги икономии в големите държави може да вкара световната икономика в сериозна рецесия

10:17 | 07.09.11 г.
МВФ ще понижи оценката си за рекапитализацията на банките от еврозоната

Международният валутен фонд се е съгласил да понижи „значително“ оценката си за обема на допълнителната капитализация, необходима на банките от еврозоната, която първоначално бе 200 млрд. евро, съобщи Ройтерс, като се позова на източник, близък до преговорите с представителите на държавите от еврозоната.

Преговорите са били проведени в понеделник и вторник и темата за допълнителната капитализация е била повдигната, след като в медиите бе публикувана част от чернова на Доклада за финансова стабилност, който МВФ публикува два пъти в годината.

В него се цитират данни за загубите, понесени от европейските банки от инвестициите им в държавни облигации на Гърция, Ирландия и Португалия. Според първоначалните оценки на експертите на фонда капиталът на европейските банки е намалял с 10-12% или около 200 млрд. евро.

„Обсъдихме подробно този проблем с МВФ и те се съгласиха, че първоначалното число трябва да бъде преразгледано, като преразглеждането ще бъде доста значително“, заявява източникът. „Има нужда от допълнителен капитал в европейската банкова система, но обемът на рекапитализация е доста по-нисък от първоначалните числа на МВФ“, добавя той.

Освен това той съобщава, че за допълнителната капитализация на банките ще бъде използван частен капитал, а няма да бъдат използвани бюджетни средства.

Междувременно експертът на Агенцията на ООН за търговия и развитие Хайнер Фласбек, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че световната икономика ще навлезе в дълбока криза, ако правителствата на някои държави продължат да провеждат политика на строги икономии.

„Тъй като основните лихвени проценти са нулеви почти навсякъде, а правителствата не правят нещо освен икономии и съкращаване на държавните разходи, светът ще влезе в състояние на постоянна рецесия“, каза Фласбек.

Той добави, че нивото на безработицата зависи много силно от търсенето. „А ако няма търсене, тогава едно правителство трябва да премине към мащабна програма за стимулиране на икономиката“, смята той.

Експертът подчерта, че дори при оптимистично развитие на ситуацията ръстът на световната икономика трябва да се забави до 1,5% през 2012 г., което е повече от 2 пъти под прогнозата на ООН от 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още