IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IASB: Банките не отчитат адекватно потенциалните загуби от гръцките си активи

От организацията критикуват начина, по който европейските банки и застрахователи са отчели загубите от притежаваните от тях гръцки облигации

12:29 | 30.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
IASB: Банките не отчитат адекватно потенциалните загуби от гръцките си активи

Някои европейски банки и финансови институции е трябвало да отчетат по-големи загуби от държания от тях гръцки дълг, посочват от Съвета за международни счетоводни стандарти (IASB), цитирани от Financial Times.

В конфиденциално писмо до Европейския регулатор за ценните книжа и пазарите (ESMA) IASB критикува непоследователния начин, по който банките и застрахователите са отчели загубите от притежаваните от тях гръцки облигации. „Това е нещо, което ни притеснява изключително много“, пише Ханс Хогервост, председател на IASB.

Източници, запознати с писмото, посочват, че то представлява безпрецедентна интервенция от страна на IASB, отразяваща опасенията на организацията за това как някои европейски финансови институции не искат да признаят реалния размер на потенциалните загуби, които притежаваните от тях гръцки активи могат да им донесат.

След договарянето на втория спасителен план за Гърция финансовите институции понижиха оценката си за притежаваните от тях гръцки облигации с милиарди евро. Подходът за отчитане на загубите по гръцкия суверен дълг обаче варираше чувствително. Като резултат някои от застрахователите понижиха стойността на активите си наполовина, докато други само с една пета.

Като цяло писмото не конкретизира определени страни или банки, но според източник, запознат с документа, IASB изразява опасения за подхода, възприет от BNP Paribas и CNP Assurances.

Както френската банка, така и френският застраховател обявиха, че отчитат 21% загуби от гръцките си активи. И двете институции посочват, че за момента пазарната оценка на гръцкия дълг не е надеждна и „справедлива“, тъй като гръцките облигации не са ликвидни. Ето защо за определяне на потенциалните си загуби банката и застрахователят използват собствена оценка, базирана на финансов модел.

Банките и застрахователите, използващи пазарни цени, понесоха значително по-силен удар. Royal Bank of Scotland изтри 733 млн. британски лири от стойността на гръцките си активи, възлизащи на 1,45 млрд. британски лири – понижение от 51%.

Хогервост оспори адекватността на оценките, базирани на финансови модели. „Въпреки че търговията с гръцки правителствени облигации е слаба, сделки все пак съществуват“, казва той. „Трудно е да си представим, че съществуват купувачи, които са склонни да купуват гръцки облигации на цени, базирани на финансови модели. Ето защо е трудно да се приеме, че тези модели ще покрият критериите за справедлива цена“.

В изявление от понеделник икономическият комисар на ЕС Оли Рен заяви, че днес европейските банки са значително по-добре капитализирани от преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Класния ръководител на Гърците са САЩ - гледат от тях, плюскат, пият и слушат бузуки, а другите ги кредитират. Има ли по-нагли от Гърците правят стачки за да не бачкат да плащат. Когато Господ създал гърка, евреина плакал безутешно цели три дни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още