IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch снижи прогнозата си за световния икономически растеж

Понижението за тази година е с 0,5 процентни пункта до 2,6%, а за следващата - с 0,7 пункта до 2,7%

16:54 | 03.10.11 г.
Fitch снижи прогнозата си за световния икономически растеж

Международната рейтингова агенция Fitch понижи прогнозата си за икономическия ръст на всички големи развити икономики и обяви, че очаква ръстът в развиващите се икономики също да се забави заради нестабилността на финансовите пазари, която подкопава доверието и води до спад в потреблението и инвестициите на бизнеса, се посочва в тримесечната „Световна икономическа прогноза“ на агенцията, цитирана от CNBC.

От Fitch понижиха прогнозата си за ръста на световния БВП до 2,6% през 2011 г., докато предишната бе за ръст от 3,1%.

За 2012 г. понижението е до 2,7% в сравнение с досегашните 3,4%, а за 2013 г. - до 3,1% отново от 3,4%.

“Fitch не предвижда нова рецесия в своите основни прогнози за световната икономика. Въпреки това вероятността за рецесия се увеличава, като нарастващата волатилност на финансовите пазари може допълнително да повиши желанието за избягване на риск и да доведе до затегнати условия за кредитиране“, заяви Мария Малас-Мруе, директор на отдела за държавен рейтинг в агенцията.

По думите ѝ, в момента в еврозоната прогнозите са за близък до нулата ръст до първото тримесечие на 2012 г., като те отразяват въздействието на продължаващата дългова криза, която отслабва доверието в региона, а несигурността през третото тримесечие на тази година е нараснала значително.

На 20 септември Международният валутен фонд също понижи прогнозата си за ръста на световната икономика за 2011 и 2012 г. съответно с 0,3 и с 0,5 процентни пункта до 4% и за двете години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още