IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР понижи глобалната си икономическа прогноза

Организацията предвижда, че през четвъртото тримесечие на годината икономиките на развитите страни ще изпаднат в стагнация

16:40 | 08.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР понижи глобалната си икономическа прогноза

Развитите икономики ще отчетат почти нулев растеж през втората половина на годината, се казва в прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), публикувана в четвъртък и цитирана от Financial Times.

ОИСР чувствително понижава прогнозата си за икономическия растеж на най-развитите страни. Пиер-Карло Падоан, главен икономист на ОИСР заяви, че средният тримесечен ръст на развитите икономики през втората половина на 2011 г. ще бъде под 0,2%, или под 1% на годишна база.

От организацията отбелязват, че „в някои основни държави от ОИСР нарасна опасността от отрицателни темпове на растеж, но спад в мащабите от 2008-2009 г. не се очакват“, посочва РИА Новости.

В съобщението се посочва също, че „щетите от дълговата криза продължават да създават проблеми за развитието на икономиката в Европа и САЩ“. Експертите на организацията смятат, че кризата на държавните дългове в еврозоната може да се задълбочи отново.

„Ръстът на БВП на Япония ще бъде подкрепен от възстановяването на икономиката, макар че това влияние ще намалее през последното тримесечие. БВП на Германия и Италия в едно от тримесечията ще регистрира отрицателен ръст“, пише в документа.

От организацията подчертават, че грешката в прогнозите се е увеличила на фона на финансовата криза, като най-много са засегнати прогнозите за САЩ и Япония.

„Разходите във федералния бюджет на САЩ през тази година се оказаха по-високи от очакваното. Програмата за оздравяване на бюджета може да доведе до по-сериозен спад в икономическата активност в сравнение с прогнозите и остава неясно как ще се отрази върху вътрешното търсене в краткосрочен план", твърдят експертите на ОИСР.

Базираната в Париж международна организация препоръчва на централните банки да облекчат допълнително валутната си политика, „в случай, че икономическата слабост не отшуми, или пък икономиката се окаже на прага на нова рецесия“.

Сега, когато перспективите са много по-слаби, ОИСР се отказа и от непреклонната си позиция в подкрепа на фискалните икономии. Без да назовава поименно конкретни страни, ОИСР посочва, че в случай на „дълготрайно икономическо забавяне, страните, които имат устойчива фискална рамка ще са в по-добра позиция да реагират и ще трябва да действат“.

Мрачната прогноза е публикувана ден преди финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 да се срещнат във Франция, за да дискутират все по-анемичната перспектива за растеж пред развитите икономики.

ОИСР прогнозира, че през четвъртото тримесечие на годината икономиките на развитите страни ще изпаднат в стагнация, като растежът им ще бъде средно под 0,1%. За същия период  рискът от икономически спад се определя на почти 50%. В прогнозата си от май ОИСР предвиждаше средният ръст на страните от Г-7 през втората половина на годината да е малко над 0,5%.

ОИСР не очаква икономиката на САЩ да се съвземе чувствително от достигнатия годишен темп на растеж от 1% през второто тримесечие. За третото тримесечие организацията очаква темпът да достигне 1,1%, а за последните 3 месеца на годината да се понижи до 0,4%. Годишните темпове на икономически растеж за трите тримесечия са ревизирани от около 3% през май. 

Подобна прогноза чувствително ограничава шансовете за понижаване на безработицата в САЩ до края на 2011 г.

Прогнозата за еврозоната не е по-оптимистична, като ОИСР очаква годишният свиване на германската икономика през четвъртото тримесечие с годишен темп от 1,4%, след като през първото тя отбеляза ръст от 5,5%. Първоначално ОИСР прогнозираше, че до края на годината германското възстановяване ще се задържи на около 3% годишен темп на нарастване.

Перспективата пред Великобритания също е понижена до 0,4% годишен темп на растеж през третото и четвъртото тримесечие от прогнозираните близо 2% през май.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още