IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка понижи прогнозата си за растежа от 3,5% на 3%

Aктуализираната прогноза за 2012 г. се тълкува като сигнал, че банката се опасява от пренасяне на глобалните икономически проблеми в страната

13:40 | 04.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийската централна банка понижи прогнозата си за растежа от 3,5% на 3%

Австралийската централна банка понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази година от 3,5% на 3% на фона на спада в отраслите извън добивния, съобщава BBC.

Занижената прогноза идва дни след като банката изненадващо свали с 0,5 процентни пункта основната си лихва до 3,75%, за да подкрепи растежа. 

Много анализатори тълкуват актуализираната прогноза като сигнал, че централната банка се опасява от пренасяне на глобалните икономически проблеми в страната.

Икономическият бум на Австралия в последно време бе подпомогнат от силния износ на природни ресурси, но търсенето намаля през последните месеци, след като растежът в Китай и Индия се забави, а Европа бе погълната от дълговата криза.

„Най-значителният външен риск е възможността за изостряне на европейската дългова криза, която да осуети възстановяването на световната икономика“, се казва в изявлението на централната банка.

„Рязък спад в глобалната активност, особено ако достигне Източна Азия, би имал съществени последици за цените на суровините и търсенето на австралийския износ“, се казва още там.

Износът е засегнат и от скъпия местен долар, който нарасна със 7% спрямо американския от миналия август насам.

От Австралийската централна банка оценяват като малко вероятно възстановяването на жилищното строителство в краткосрочен план.

„Съществува вероятност, че в обозримо бъдеще може да се увеличат съкращенията на работни места в група отрасли извън добивния, след като фирмите продължават да се приспособяват към високия курс на местната валута, слабостта на имотния пазар и ефекта от намалените държавни инвестиции“, посочват от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още