IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За две години потреблението на природни ресурси в страната е нараснало с 20%

Свръхпотреблението на природни ресурси е осезаемо в държавите с развити икономики

15:23 | 14.05.12 г. 1
За две години потреблението на природни ресурси в страната е нараснало с 20%

България потребява природните ресурси така, сякаш разполага с две планети. През 2012 г. потреблението на природни ресурси у нас е нараснало с 20% спрямо потреблението през 2010 г. Това се посочва в годишния доклад на Международната природозащитна организация WWF„Жива планета”, изследващ използването на природните ресурси в световен мащаб.

Съседните държави Румъния и Сърбия се доближават до нас по разхищение, като потребяват ресурси, сякаш разполагат с планета и половина. Данните за Европейския съюз са за 2,7 планети, САЩ - с 4 планети, Япония - с 2,35 планети, Русия - с 2,5 планети, а Китай - с 1,2 планети, се посочва още в доклада.

Използваният от организацията глобален индекс измерва промените в състоянието на екосистемите на Земята, като проследява 9 хил. популации на повече от 2 600 растителни и животински вида. Глобалният индекс сочи 30% намаляване на популациите спрямо 1970 г., като в тропиците 60% от това намаление се е случило през последните 40 години, посочва се в документа.

Намалението на биоразнообразието е най-драстично в развиващите се страни. Този факт доказва начина, по който те субсидират стандарта на живот в богатите държави, сочи анализът.

На фона на намаляващото биоразнообразие екологичният отпечатък на Земята, един от ключовите индикатори в доклада, ясно показва колко неустойчиво употребяваме природните ресурси.

Намаляването на биокапацитета (възможността на отделните региони да възстановяват ресурсите) ще изправи някои страни пред нуждата да внасят жизненоважни ресурси, което ще им нанесе дългосрочни вреди, пише още в доклада на организацията.

“Живеем така, сякаш разполагаме с още една планета. Използваме 50% повече ресурси от това, което Земята може да произведе. Към 2030 г. дори ресурсите на две планети няма да са ни достатъчни”, обяснява генералният директор на WWF Джим Лийп.

Според доклада на WWF увеличаването на населението и свръхпотреблението са ключовите движещи сили, които стоят зад екологичния натиск.

В документа също така се подчертава увеличаващото се влияние на урбанизацията . До 2050 г. двама от всеки трима души ще живеят в градовете. Това ще изправи човечеството пред необходимостта да развие нови и по-добри схеми за управление на природните ресурси.

В документа са предложени спешни мерки за решаването на проблема със свръхпотреблението на природните ресурси. Сред тях са подобряване на потребителското поведение, поставянето на икономическа стойност на природния капитал, създаването на законови рамки, които управляват справедливия достъп на всички хора до храна, вода и енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korovin
преди 11 години
Аз, тъй като не обичам днешните журналисти и други неграмотници, отидох на страницата на WWF.Репорта за 2012, който тук се "цитира" ще излезе УТРЕ.Той няма да съдържа данни за 2012 (която, както всички знаем, тече в момента), а за 2011.Това дето го пише, че Китай има по-малък опечатък от САЩ или Русия (2-ри параграф от текста) просто е неграмотно прочетено - става дума за отпечатък на глава от населението. Ха, ха.Толкоз по въпроса за местната журналистика. Прилагам оригинала за заинтересованите: http://awsassets.panda.org/downloads/lpr2010.pdf.А иначе, че така няма да оцелеем, съм ИЗВЪНРЕДНО СЪГЛАСЕН. Но май първо трябва да решим не проблема с пораженията върху околната среда, а върху човешкия мозък, доколкото е останал.Вла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още