IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисията на ЕС, МВФ и ЕЦБ пристига в Гърция в началото на другата седмица

От препоръките на експертите зависи отпускането на поредния транш от спасителната помощ за балканската държава

18:32 | 28.06.12 г.
Мисията на ЕС, МВФ и ЕЦБ пристига в Гърция в началото на другата седмица

Представители на „тройката“ международни кредитори на Гърция в лицето на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка ще пристигнат в Атина за оценка на икономическото положение в началото на следващата седмица, съобщи говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж, цитиран от РИА Новости.

Посещението на мисията бе отложено първоначално заради насрочването на нови парламентарни избори в страната за 17 юни, след като на 6 май гърците избраха парламент, който не успя да излъчи правителство.

Впоследствие мисията трябваше да пристигне в страната на 25 юни, но отново не пътува заради здравословното състояние на новия гръцки премиер Андонис Самарас и вече бившия министър на финансите Василис Рапанос.

Експертите на тройката трябва да проведат спешни консултации за програмата за спасително подпомагане на Гърция, което се осъществява само срещу съкращаване на бюджетните разходи и реформи, на практика прекъснати заради политическата нестабилност в Гърция.

Международните кредитори на балканската държава следят изпълнението на показателите по плана за възстановяване на икономиката ѝ, което се нарушава на практика непрекъснато.

Експертите трябва да дадат препоръки за отпускането или задържането на поредния транш от спасителната финансова помощ за страната, която е в общ обем от 130 млрд. евро и без която Гърция би фалирала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още