IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янис Стурнарас е новият гръцки министър на финансите

Професор в Атинския университет, познатият и като "Мистър Евро" икономист бе част от екипа, преговарял за членството на Гърция в еврозоната

17:12 | 26.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Янис Стурнарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

За министър на финансите в Гърция бе назначен Янис Стурнарас, съобщиха от пресслужбата на правителството на страната, цитирани от ИТАР-ТАСС.

„Премиерът Андонис Самарас взе решение да назначи на поста министър на финансите професора от Атинския университет и директор на Фонда за икономически и промишлени изследвания Янис Стурнарас“, се посочва в изявлението.

Вчера избраният на поста Василис Рапанос подаде оставка „по здравословни причини“. Той бе назначен в четвъртък, но още на следващия ден бе приет в болница в Атина, след като почувства стомашни болки, гадене и световъртеж.

Известен и като „Мистър Евро“, Стурнарас бе част от екипа, преговарял за членството на страната в еврозоната, като по онова време бе главен икономически съветник на тогавашния гръцки премиер Костас Симитис, посочва ВВС.

Той бе и министър на развитието във временното правителство, управлявало страната между парламентарните избори от 6 май и 17 юни.

„Стурнарас е сериозна, уважавана личност, която ще вдъхне известно доверие на пазарите. Той обаче става член на слабо правителство, в което мнозина старомодни, разточителни политици са заели ключовите постове“, заяви политическият анализатор Джон Лулис.

„Той ще трябва да води тежка битка срещу тях. Влиза в леговището на вълка и няма да успее да оцелее без стабилната подкрепа на министър-председателя“, добави Лулис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Алчността на евробюрократите и невероятните им усилия да си спасят банките кредитори бутнаха доминото. Вече дори да изгонят Гърция изгонят от ЕЗ е късно, следващата малка плочка - Кипър падна и лошото е, че следващите са доста по-големи плочки. От тук има две опции, или масово опрощаване на всички или масово гонене от ЕЗ на прегрешилите. Такива половинчати мерки, като айде едно заемче, айде още едно заемче.. няма да свършат никаква работа. Къде отидоха 1 трилион евро тригодишни заеми? Ефекта от тях беше нулев. А извинявам се банкерите си получиха бонусите за хубавта работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
finansa
преди 11 години
Посланието на гърците е ясно-човекът ,който ви излъга за да влезем в еврозоната сега ще ви върти за да ни пуснете следващия транш... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още