IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След половин столетие кубинците отново ще плащат данъци

Проблемът е, че не сме свикнали да плащаме за нищо и че заплатите ни са прекалено ниски, за да заделим и едно песо, коментира местен икономист

15:48 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Университетът в Хавана. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Университетът в Хавана. Снимка: Ройтерс

Повечето кубинци не са плащали данъци от половин столетие. Това обаче е на път да се промени с новия данъчен кодекс, който влиза в сила в страната от 1 януари, съобщава CNBC.

Историческото законодателство ще промени отношенията между кубинците и тяхното правителство. Решението е и сигнал за задълбочаване на пазарно ориентираните реформи, провеждани от президента Раул Кастро, който пое управлението на страната след оттеглянето на брат си Фидел през 2008 г.

Законът съдържа първите данъци, които кубинското правителство ще събира от революцията през 1959 година.

След колапса на Съветския съюз през 1990 г. Хавана наложи няколко регулации, предвиждащи такси, но като цяло предпочете да запази ниските заплати, така че да може да финансира безплатните социални услуги и здравеопазване.

Пазарно ориентираните реформи, които бяха инициирани през последните 2 години, имат за цел да насърчат малкия бизнес, частното земеделие и предприемачеството. Реформите ще помогнат и за увеличаване на заплатите на държавните служители.

Правителството възнамерява и да замени субсидиите, които отпуска на всички, с насочена към определени групи социална система.

Новият закон включва 19 нови данъка, включително за наследство, за замърсяване на околната среда, продажбите, транспорта, земеделската земя, серия лицензионни такси и три данъка, покривани от работещите, включително за социално осигуряване.

Данъкът върху доходите от 15% за получаващите над 10 хил. песо (около 400 долара) на година и до 50% за доходи над 50 хил. песо (2 хил. долара) ще важи за самонаетите, малкия бизнес и фермерите.

В новия закон обаче са включени и серия облекчения, целящи да стимулират бизнес активността.

Фермерите например могат да приспаднат 70% от доходите си като разходи, докато малкият бизнес може да направи това с 40% от печалбата си.

Трудовият данък, плащан от работодателите, ще бъде намален до 5% през 2017 г. от сегашните 20%. Същевременно бизнесите с 5 служители или по-малко ще бъдат освободени от това задължение.

В определен момент данък доходи ще започнат да плащат всички работещи. Освен това ще бъде въведен и 2% данък върху собствеността. Тези мерки ще влязат в сила, когато „условията позволят“.

Правителството признава, че при средна месечна заплата от около 450 песо, или 19 долара, много работещи не изкарват достатъчно, за да преживяват.

„По цял свят събират данъци за всичко. Това е нормално“, казва Изабел Фернандес, икономист, работещ в Хавана. „Тук обаче сме изправени пред два проблема. От една страна не сме свикнали да плащаме за нищо, а от друга -заплатите ни са прекалено ниски, за да заделим и едно песо.“

„Опитът на Китай, Виетнам, Венецуела, Бразилия, Испания и Мексико е взет под внимание. Този опит обаче е съобразен с особеностите на Куба“, се посочва в изявление на правителствената информационна агенция в Хавана във връзка с новото законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още