IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мантега: Бразилия се завръща към растеж от 4%

Страната очевидно приключи с цикъла на понижаване на основната лихва

11:50 | 29.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гидо Мантега, финансов министър на Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гидо Мантега, финансов министър на Бразилия. Снимка: Ройтерс

Икономиката на Бразилия вероятно е нараснала с годишен темп от 4% или повече през третото тримесечие и вероятно ще запази този темп на експанзия през следващата и през 2014 г., прогнозира Гидо Мантега, финансов министър на най-голямата латиноамериканска икономика, цитиран от Financial Times.

Изявлението на министъра беше направено, след като бразилската централна банка задържа основния си лихвен процент без промяна за първи път от повече от година, приключвайки цикъл на разхлабване на монетарната политика, довел до понижаване на лихвата до рекордно ниските 7,25%.

„Ще приключим 2012 г. с икономика, която се възстановява и расте“, посочва Мантега.

Очакваното възстановяване след четири тримесечия на минимален растеж следва серия правителствени мерки в подкрепа на бразилския индустриален сектор. Правителството ограничи плащанията по социални програми и въведе по-високи данъци за коли с вносни компоненти. Друг несъмнен успех е поевтиняването на бразилския реал спрямо щатския долар с 10% от началото на годината.

Мантега изтъква, че икономиката на страната му вероятно е нараснала с между 1% и 1,3% през третото тримесечие спрямо предходното и че се очаква да се разшири с подобен темп и през четвъртото. „Ще навлезем в 2013 г. с годишен темп на ръст от 4% и ще го запазим до края на 2014 г.“, коментира той.

Бразилия трябва да се върне към традиционния си растеж от над 4%, за да компенсира последните 2 години на икономическо забавяне - растежът през миналата година бе 2,7%, а през тази се очаква да е по-малко от 2%.

„Очакваният растеж се случва в момент, когато Европа все още решава проблемите си“, казва Мантега. Той изтъква, че бразилската икономика е чувствително по-динамична на фона на устойчивото потребление и ниската безработица.

Част от възстановяването е резултат и от политиката на бразилската централна банка, която понижи основния си лихвен процент с общо 525 базисни пункта от рекордните 12,5% през август миналата година.

„Като се вземат под внимание рискът от инфлация, възстановяването на вътрешната икономическа активност и международната ситуация, банката вижда в стабилната монетарна политика, провеждана достатъчно дълго, най-добрата стратегия“, се посочва в изявление на бразилската централна банка.

Според анализатори на Nomura това означава, че Бразилия е достигнала края на цикъла на разхлабване на монетарната политика. „Лихвите ще останат на ниски нива за продължителен период от време“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
Изтрийте двата коментара. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ZawHeR
преди 11 години
"Част от възстановяването е резултат и от политиката на бразилската централна банка, която понижи основният си лихвен процент с общо 525 базисни пункта от рекордните 12,5% през август миналата година."ОсновниЯ си лихвен процент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още