IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има вероятност Италия да потърси спасителна помощ, твърдят от Moody's

От рейтинговата агенция държат да проверят дали новото правителство ще се ангажира с курса на мащабни структурни реформи, от които се нуждае страната

11:31 | 29.04.13 г. 2
Има вероятност Италия да потърси спасителна помощ, твърдят от Moody's

Международната рейтингова агенция Moody`s смята, че все още е възможно Италия да се наложи да потърси спасителна помощ въпреки сформирането на ново правителство и избягването на кризата за момента, съобщи Ройтерс.

„Все още не можем да отхвърлим възможността на Италия да се наложи да поиска помощ от Европейската централна банка и Европейския механизъм за стабилност“, e заявил Дитмар Хорнунг, страши служител в отдела за кредитни рейтинги в Moody's, в интервю за италианския вестник La Repubblica.

Новото правителство на премиера Енрико Лета се закле вчера, а днес парламентът трябва да му гласува вот на доверие. Очаква се Лета да получи подкрепата на лявоцентристката Демократическа партия, чийто заместник-председател е в момента, както и на Народ на свободата на бившия премиер Силвио Берлускони.

Ако това се случи, политическата безизходица, в която се озова страната след проведените в края на февруари парламентарни избори, в които нито една партия не успя да си осигури необходимото мнозинство за сформирането на правителство, ще бъде преодоляна.

Хорнунг е казал, че от Moody's ще наблюдават уменията на италианското правителство за реформиране на икономиката на страната.

„Ще трябва да проверим ангажираността на новото правителство и способността му решително да следва курса на мащабни структурни реформи, от които страната има нужда, за да подобри своята кредитоспособност“, е подчертал той.

В петък от агенцията потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг на Италия на ниво Baa2 заради разумно ниската цена на финансиране в момента и първичния ѝ излишък. От Moody's обаче запазиха негативната перспектива за националния дълг на Италия заради продължителната икономическа криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ще бъде поставена подобно на Кипър .А честито.Много страни се нуждаят от това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Заглавието трябваше да е "Италия ЩЕ поиска спасителна помощ". Италия, както останалите PIGS, и Словения, и Кипър, и Франция е фалирала и ще бъде поставена на изкуствено дишане от ЕЦБ, иначе ЕЗ, а може би и EС отиват по дяволите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още