IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 възможни икономически балона

Икономистите все още нямат ясна дефиниция за явлението, но помнят горчивия си опит от миналото

10:00 | 14.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономистът от Йейлския университет Робърт Шилер наскоро обясни, че цените на акциите са високи, но не са достигнали най-тревожните нива. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Икономистът от Йейлския университет Робърт Шилер наскоро обясни, че цените на акциите са високи, но не са достигнали най-тревожните нива. Снимка: архив Ройтерс

Икономическите балони са особено интересни явления, тъй като никой не е сигурен в тях, докато не се озове очи в очи с проблема. Още от покачването на цените на луковиците на лалетата до невероятни равнища в началото на 1600 г. много икономисти са на мнение, че предварителните знаци често могат да покажат дали наистина пазарът върви в посока към нов балон.

През миналата година икономистът Пол Кругман от Принстън заяви, че няма ясна дефиниция за това какво е икономически балон, а според други експерти дори няма  теория за тях.

Икономистът от Йейлския университет Робърт Шилер наскоро обясни, че цените на акциите са високи, но не са достигнали най-тревожните нива, и определи пазарните балони като „социално психично заболяване“.

Въпреки че няма ясна академична дефиниция за балоните, инвеститорите със сигурност си спомнят горчивия си опит от жилищния балон в САЩ през 2006 г.

Ето защо MarketWatch изготви класация на 10 потенциални икономически балона. Можете да ги видите в нашата галерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Икономистът от Йейлския университет Робърт Шилер наскоро обясни, че цените на акциите са високи, но не са достигнали най-тревожните нива, и определи пазарните балони като социално психично заболяване. - Кой умник вчера пишеше, че няма психология във финансите ? Я да си признае набързо? Защото за мен психологията на масите е есенция от финансите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още