IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните по спора за Панамския канал са все по-близо до споразумение

Говорим за някои допълнителни средства, които е необходимо да бъдат осигурени, коментираха ръководителите на съоръжението

10:17 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Страните по спора за Панамския канал са все по-близо до споразумение

Страните по спора за финансирането на разширяването на Панамския канал са все по-близо до постигането на споразумение за ограничаване на огромните преразходи, пише Ройтерс.

"Говорим за някои допълнителни средства, които е необходимо да бъдат осигурени", заяви Хорхе Кихано, ръководител на Панамския канал. Изявлението му стана факт след среща с испанския министър на благоустройството Ана Пастор, която е посредник между страните по спора.

През миналата седмица правителствата на Испания и Панама се дистанцираха от спора, заявявайки, че той трябва да бъде решен от Panama Canal Authority и консорциума, ръководен от испанската строителна компания Sacyr. Спирането на работата по оценявания на 5,25 млрд. долара проект е пречката за компаниите, които са нетърпеливи да увеличат товарните си обеми.

По-рано президентът на Панама Рикардо Мартинели обвини консорциума за "голяма безотговорност", като го заплаши, че строителната дейност ще спре на 20 януари, ако не бъдат ограничени значителните преразходи. Освен Sacyr, консорциумът включва още италианската Salini Impregilo, белгийската Jan De Nul и Constructora Urbana Panama.

Мартинели посочи, че Италия и Испания имат "морална отговорност" да помогнат за разрешаването на спора. Според компанията оператор консорциумът неправомерно се опитва да я принуди да плати преразхода със заплаха да спре работа. Всяка от страните в спора твърди, че другата е отговорна за допълнителните разходи.

Sacyr спечели публичния търг за разширяването на канала през 2009 г. с оферта, която бе значително по-ниска в сравнение с останалите кандидати. По-малко от шест месеца по-късно обаче Мартинели и панамският вицепрезидент Хуан Карлос Варела вече бяха притеснени за това как проектът напредва, показаха впоследствие американските дипломатически грами, публикувани от Wikileaks.

Sacyr, чиито дългове към края на септември бяха три пъти над пазарната му капитализация, също заложи много на разширяването на канала. Компанията реализира 55 на сто от приходите си извън Испания през първите девет месеца на 2013 г. Основна дестинация за дружеството бе именно Панама, която допринесе с 25 на сто в международните продажбите на обща стойност 1,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още