IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще потушат ли карнавалните настроения протестите във Венецуела?

Само за месец сблъсъците в Каракас са взели най-малко 13 жертви

17:07 | 02.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от студентските протести във Венецуела. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Кадър от студентските протести във Венецуела. Снимка: архив Ройтерс

Венецуелците започнаха едноседмичните чествания на националния си празник на 27-и февруари. Това се случи на фона на нестихващите протести в страната, но правителството на президента Николас Мадуро се надява, че почивката ще накара страстите да се успокоят и ще сложат край на най-лошите вълнения в страната от десетилетие.

51-годишният наследник на Уго Чавес разчита, че по време на традиционния карнавал в страната гражданите ще се укротят, защото на този празник обикновено хората напускат градовете и се отправят към плажовете на карибския бряг, за да си починат и празнуват, пише Ройтерс.

5-и март също е почивен ден, тъй като се чества годишнината от смъртта на Чавес, който почина от рак. Това означава, че венецуелците ще се радват на едноседмична ваканция, докато властта се надява, че по този начин ще се сложи край на уличните протести срещу правителството.

В столицата Каракас загиналите по време на сблъсъците са най-малко 13 за месец. В четвъртък атмосферата в града остана спокойна, въпреки че опозиционните активисти планираха митинг, а демонстрантите продължиха да поддържат част от барикадите по улиците.

"Как можеш да се наслаждаваш на карнавал, когато хората умират?", гласи надпис, развяван от студенти.

Младежите настояват Мадуро да подаде оставка, а недоволството им е породено от високата инфлация, шокиращите нива на престъпността, недостига на основни храни и предполагаемата репресия на политически противници.

Въпреки че протестите са представяни като най-голямото предизвикателство за 10-месечното му управление и най-лошото от безредиците по време на уличните митинги срещу Чавес преди десетилетие, няма никакви признаци, че Мадуро може да бъде свален от поста.

Напротив, изглежда той е готов да поеме инициативата за диалог с враговете си и укрепва лидерството си над Социалистическата партия като обединява фракциите срещу общ враг.

Демонстрациите

Около 150 души са пострадали по време на двуседмичната криза във Венецуела, а общо 500 са арестувани, твърдят властите. 55 от тях остават в ареста. Сред тях има представители предимно на протестиращите, но и агенти на разузнаването и службите за сигурност, които са обвинени в застрелването на двама души в центъра на Каракас след протеста на 12-и февруари, който доведе до най-сериозните проблеми.

Правителството признава, че силите за сигурност са участвали в три от 13 смъртни случая. Властите твърдят, че около 50 души са загинали за целия период на протестите. В това число влизат и случаите, в които хора не са успели да стигнат до болница, тъй като пътищата са били блокирани.

Западният регион на Венецуела, който се намира на границата с Колумбия, стана арена на най-големите размирици, а студентите и силите за сигурност продължават да се изправят едни срещу други ден след ден.

В квартала на средната класа в град Сан Кристобал демонстрантите са издигнали барикада в четвъртък, но войските на Националната гвардия са използвали сълзотворен газ срещу гражданите, но отново не са успели да прекратят протеста.

“Колко дълго можем да им позволяваме да ни обиждат”, пита мъж, чиято риза е вързана около лицето му. Той обвинява протестиращите в Каракас, че нямат толкова сили, колкото хората в Сан Кристобал и други места.

Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още