IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата от парниковия ефект продължава въпреки всички усилия

Заключението е на нов доклад на Междуправителствения панел по промените в климата

20:36 | 13.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Заплахата от парниковия ефект продължава въпреки всички усилия

Докладът, озаглавен "Промени в климата 2014: смекчаване на климатичните промени", е третият от доклатите на три работни групи, който, заедно с доклада, очакван през октомври 2014, представлява Петата оценка на IPCC.

Заключенията са дело на 1250 международни експерти и имат одобрението на 194 правителства в света.

Пренасочването на стотици милиарди от изкопаемите горива към възобновяема енергия и намаляване на отпадъците би намалило само 0,06% от очаквания ежегоден икономически ръст от 1,3-3%, заключава докладът.

„Много различни пътища водят към бъдеще в рамките на ограниченото затопляне от 2 градуса по Целзий“, заявява Отмар Еденхофер, един от съпредседателите на Работна група III, работил по доклада. „Всички изискват значителни инвестиции“, се посочва още там.

Инвестицията в енергийния сектор до 2035 г. се очаква да достигне 17 трлн. долара, прогнозира Държавният департамент на САЩ. В момента глобалният пазар в света е 6 трлн.

Много от технологиите, които ще помогнат в борбата с промените на климата, са много по-евтини, по-надеждни и ефективни, отколкото в миналото, когато прогнозира Междуправителственият панел по промените в климата, се казва в коментара на Държавния департамент на САЩ.

Документът трябва да послужи за научна основа на страните, преговарящи по споразумението за намаляване на парниковите газове преди Парижката конференция в края на 2015.

Още по темата – в материала на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Не се ли усетиха вече, че вече лъжата за глобалното затопляне се изтърка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още