IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частична стачка блокира трите летища в Рио де Жанейро

Служителите на метрото в Сао Пауло няма да протестират днес

09:47 | 12.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пътниците на трите летища в Рио ще заварят днес частична стачка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пътниците на трите летища в Рио ще заварят днес частична стачка. Снимка: Ройтерс

Синдикатът на персонала на трите летища в бразилския град Рио де Жанейро обяви 24-часова стачка, в която ще вземат участие 20 процента от служителите, влязла в сила от полунощ, предаде AFP.

Синдикатът настоява за увеличаване на заплатите и подобряване на условията на работа на своите членове. Стачката бе обявена в момент, когато хиляди туристи пристигат да гледат Световното първенство по футбол, което започва днес с мача Бразилия-Хърватия в Сао Пауло.

Пресслужбата на синдиката обаче уточни, че 80 процента от персонала ще работи днес.

"Въздушните превозвачи са предвидили извънредни планове за работа по време на Мондиала от 12 юни до 13 юли", съобщи Националната агенция за гражданска авиация.

Междувременно стана ясно, че няма да има стачка на служителите на метрото в Сао Пауло в деня на откриването на Мондиала.

Служителите на метрото в бразилския град Сао Пауло гласуваха да не продължават стачката, която заплашваше да възпрепятства придвижването на футболните фенове, които ще гледат днес мача на откриването на Световното първенство, съобщи AFP.

След продължили пет дни стачни действия, които всяха хаос в 20-милионния мегаполис, служителите на метрото решиха да не продължават стачката, въпреки че властите не изпълниха исканията им да бъдат върнати на работа 42-мата им уволнени колеги.

"Изправихме се срещу едно много силно правителство и парализирахме най-големия град в Латинска Америка. Получихме значително увеличение на заплатите, но решихме да спрем", заяви председателят на синдиката.

В понеделник правителството на щата уволни 42 стачкуващи, тъй като са отсъствали непозволено от работа в продължение на 5 дни. Според властите те са извършили вандалски действия и са попречили на работата на нестачкуващите си колеги, пише БТА.

В Сао Пауло в четвъртък започва Мондиалът с мача между Бразилия и Хърватия. В Рио на 13 юли ще се състои финалната среща. Като цяло в града ще се проведат седем мача, първият от които – в неделя. 

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още