IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция пак отвори границата си за сирийски бежанци

Четири хиляди сирийски кюрди са преминали турската граница, съобщи премиерът на югоизточната ни съседка Ахмед Давутоглу

22:44 | 19.09.14 г.
<p>
	Сирийски бежанци се трупат по границата с Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирийски бежанци се трупат по границата с Турция. Снимка: Ройтерс

Четири хиляди сирийски кюрди са преминали турската граница, съобщи премиерът на югоизточната ни съседка Ахмед Давутоглу.

„Ние приехме 4 хиляди братя. Броят им може да се увеличи. Техните нужди ще бъдат посрещнати. Това е хуманитарна мисия", добави той, цитиран от телевизия Bulgaria on Air.

По-рано турските власти коментираха, че докато Турция е силна и има капацитет, тя ще помогне на всеки, който търси убежище.

Предимно жени и деца са пресекли границата. Те са навлезли на територията на съседката ни под зоркия контрол на турските войници, въоръжени с пушки, които са образували линия по протежението на границата и следят за сигурността.

На бежанците помагали не само турските войници, но и турски кюрди, много от които имали роднини сред тях, съобщава AФП.

Турция поддържаше отворена границата си със Сирия по време на конфликта с цел оказване на хуманитарна помощ, но през последните месеци югоизточната ни съседка затегна контрола по сигурността на границите на фона на критиките, че тази политика дава възможност ислямисти да нахлуват и да се включват в редиците на Ислямска държава.

Вижте повече във видеорепортажа тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още