IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от БРИКС планират засилено енергийно сътрудничество

Организацията вече има и своя банка, която може да подпомага изграждането на инфраструктурни проекти, смята руския енергиен министър Новак

13:25 | 20.11.15 г.
Страните от БРИКС планират засилено енергийно сътрудничество

Енергийна асоциация обмислят страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. Организацията може да бъде създадена още през следващата година.

Всъщност Москва предложи създаването на енергийна асоциация още през лятото на 2014 година. Тогава идеята беше в рамките на асоциацията да бъде създаден институт за енергийна политика и банка за резерви от горива. Това би укрепило енергийната сигурност на страните от съюза, посочи Русия.

Досега предложението така и не е реализирано. Днес обаче на среща на енергийните министри от организацията беше съобщено за фактическото създаване на Банка БРИКС, допълва още ТАСС. Новак определя това като „най-значителната стъпка в икономическото и финансовото сътрудничество“ между държавите от обединението.

Банката ще заработи през 2016 година с основен капитал до 10 млрд. долара, допълни още руският енергиен министър.

Според него банката може да спомогне за укрепването на съвместните интереси, да подобри икономическата стабилност на държавите, както и да обезпечи реализацията на инфраструкурни проекти.

Новак е категоричен, че Банка БРИКС може да финансира и съвместните енергийни проекти на организацията.

„Русия вече въведе практиката разчетите за горивно-енергийните ресурси да се правят в националните валути на близките съседни страни и тази практика ще бъде развита“, допълни още руският енергиен министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още