IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Турция са подготвени за военни действия срещу "Ислямска държава"

Русия засилва военното си присъствие в североизточна Сирия, което притеснява Вашингтон и Анкара

17:43 | 23.01.16 г. 4
<p>
	Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и премиерът на Турция Ахмед Давутоглу (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и премиерът на Турция Ахмед Давутоглу (вдясно). Снимка: Ройтерс

САЩ и Турция са подготвени за военни действия срещу “Ислямска държава”, ако не е възможно да се постигне политическо решение за мир в Сирия. Това съобщи американският вицепрезидент Джо Байдън на пресконференция с премиера на Турция Ахмет Давутоглу, съобщава Ройтерс.

Последният кръг от мирните преговори се планира да започне в понеделник в Женева. Те обаче са изложени на риск от спора за състава на делегацията на опозицията, отбелязва агенцията.

Подкрепяната от Саудитска Арабия сирийска опозиция изключи дори непреките преговори, освен ако Дамаск не отстъпи, включително да спре руските въздушни удари.

Байдън посочи, че той и Давутоглу са обсъждали как съюзниците от НАТО биха могли допълнително да подкрепят сунитските бунтовнически сили, които се борят за сваляне на президента на Сирия Башар ал-Асад.

Същевременно сирийските кюрди предупреждават, че мирните преговори ще се провалят, ако в тях не участват представители на кюрдската общност.

САЩ правят разграничение между основната сирийска кюрдска партия и обявената извън закона Кюрдска работническа партия в Турция. Давутоглу обаче подчертава турската позиция, според която сирийската кюрдска организация е част от Кюрдската работническа партия и се е превърнала във все по-голяма заплаха за страната му.

Същевременно стана ясно, че Русия е изпратила нови сили в североизточните райони на Сирия, където САЩ и кюрдските милиции също подготвят акция, допълва Wall Street Journal. Паралелните военни ходове биха могли да създадат нови търкания между Вашингтон и Москва, които се опитват да защитят своите конкуриращи се интереси в Турция изразява безпокойството си от новата активност на Москва в североизточна Сирия.

Турски и американски представители смятат, че новоразположените руски сили в региона може би са знак, че Москва се опитва да засили връзките си с кюрдските бунтовници, които се проявиха като най-активните борци срещу “Ислямска държава”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 34 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
Чакат ги С-400 там тея двете ако искат да заповядат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
"Русия засилва военното си присъствие в североизточна Сирия, което притеснява Вашингтон и Анкара."Ше пият по една студена вода...Русия също е притеснена от струпването на НАТО войски в източна Европа. Е не може целият свят да е зона на американски интереси , май още не могат да стоплят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още