IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението с Турция за връщане на мигранти не дава решение на бежанската криза

Атина настоява за резервен план по бежанската криза, ако споразумението не даде резултати

11:55 | 12.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Споразумението с Турция за връщане на мигранти не дава решение на бежанската криза. В последната седмица са върнати само 24 души. Причината, според гръцките власти, е бавната процедура по разглеждане на молбите за бежански статут, предава БНР.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас в интервю подчерта, че Атина настоява за втори, резервен, план по бежанската криза, ако споразумението Европейски съюз-Турция не даде резултати. Присъствието на сили на НАТО и Фронтекс в Егейско море намалиха притока на мигранти от турския бряг. 

Регистрираните в Гърция бежанци и мигранти, настанени в лагери, са около 58 хиляди души. Повечето от тях чакат разрешение, за да отпътуват за Германия.

Нови 12 лагера за временно настаняване се строят по спешност в Гърция. Отношението на гърците към бежанците не е единно. Много от хората дават безплатно свободни жилища, за да се настанят в тях сирийски семейства, но не приемат други мигранти. На места има протести срещу настаняването на бежанците. В Лариса възмутени граждани протестират пред строящ се лагер. Такива акции се провеждат и в Солун.

Гръцката полиция, както и граничните власти, извършват проверка на всички автомобили, които преминават границата, за да прекратят дейността на трафикантите. Днес в град Флорина, в близост до гръцко-македонската граница, бяха задържани трима българи, които се опитаха да превозят нелегално 10 афганистанци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още