IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онтарио планира да се включи към експеримента с безусловния базов доход

Над 1,7 млн. души в провинцията живеят с доходи под линията на бедността

08:15 | 21.02.17 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

От всички идеи как хората да бъдат изкарани от бедността, една от най-спорните е и една от най-простите: правителствата да раздават месечни суми на бедните, без допълнителни условия, коментира Quartz.

Именно това планира да направи канадската провинция Онтарио, с което вече предизвика шумотевица. Либералната партия, която в момента контролира местното правителство, цели да стартира пробно програма за „безусловен базов доход“ в три града през пролетта на 2017 г. Макар че тепърва ще идентифицира три „опитни зайчета“, намеци за това как ще изглежда системата могат да бъдат открити в доклад от миналия август от Хю Сийгал, бивш член на канадския Сенат, сега ръководител на Massey College към университета в Торонто.

Той препоръчва сумата да е в размер на поне три четвърти от официалната линия на бедността в Канада. На това ниво пълнолетно лице би получавало годишен базов доход от 16 989 долара, което е двойно повече от максималното плащане от 8472 долара съгласно сегашната социална програма на провинцията.

Над 1,7 млн. души в Онтарио живеят с доходи под линията на бедността, която е на ниво от 20 676 за един човек годишно, или 41 351 долара за домакинство от четирима, сочат данни от 2011 г. на канадската статистическа служба. Много от бедните в провинцията са били съкратени между 2000 и 2007 г. след упадъка на автомобилната индустрия и други производствени сектори.

Онтарио като цяло формира около 40% от общото производство на Канада. Централно място в икономическата политика на либералите заема замяната на традиционното производство с нови „базирани на знанията“ работни места в области като медицински изследвания и финансова технология.

Много икономисти смятат, че безусловният базов доход може да помогне за тази промяна. „Време е да започнем да обмисляме такъв вид базов доход заради променящия се характер на работата вследствие на автоматизацията“, казва Крис Балард, министърът, отговорен за инициативата с базовия доход.

„Ако се направи както трябва и е универсално достъпна, тя може да предостави възможности на хората да проучат предприемачеството, защото няма да се тревожат за основните си нужди, които са покрити, поне за кратък период от време, докато в същото време разработват бизнес идея“, казва Бен Ърл, социален планьор към организацията Durham Workforce Authority. “По подобен начин тя може да бъде ползвана в подкрепа на хора, които искат да се върнат в училище. Някои може да реши да си вземе почивка от работата, за да се върне към образованието и да развие уменията си“.

В момента Индия сериозно обмисля въвеждането на базов доход в цялата страна, след като три експеримента са показали положително влияние върху здравето и заетостта, от което са спечелили основно момичета, жени и инвалиди. Финландия също започна пилотна програма на 9 януари, в която през следващите две години 2000 избрани на случаен принцип безработни финландци ще получават по 560 евро на месец вместо социални помощи. Те не се задължени да си търсят работа, но ако го направят, ще продължат да получават сумата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Това във Финландия е само плах експеримент за начало. Ако човек има избор и получава ББД, едва ли би седял с години само на него, защото всички останали също биха получавали ББД и ограничените ресурси като жилища биха се оказали недостъпни за човек живеещ само с ББД. Но неограничените ресусрси като храна, отопление и други биха били достъпни и само за ББД. Говоря за по белия свят, не за БГ-то, защото при нас дори и да работиш обикновена работа пак може да си седиш гладен и да креташ от ден за ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
krasssen
преди 7 години
Имах впредвид труда "Капиталът" в часта : " От всекиму според способностите НА ВСЕКИМУ СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ" В никакъв случай не котирам по следващите утопии като ленинизма и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Разпределянето на земята и други подобни ресурси между хората си е комунизъм и няма да доведе до нищо добро. Земята трябва да се търгува и да се купи от този който може да организира най-ефективно производство на нея. Това обаче не пречи ефективно произвеждащият да се обложи с данък и с това да се изплаща ББД. Много важно е обаче и данъците и ББД да са така определени, че да стимулират производството, образованието и търсенето на високо ефективна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Не си съвсем прав. Идеята на ББД е всеки да получава тези пари независимо от приноса си като цяло (т.е. и Гейтс и бай Пешо да си получават чека за 500 долара всеки месец). Това приближава ББД повече до комунизма отколкото до соц. системите, които работят в момента. Това във Финландия в момента е просто експеримент да видят дали човек, който няма никакви доходи би лежал на този базисен минимум и би загубил мотивация да търси работа и да се развива. Затова и някои го определят не точно като ББД, защото условието във Финландия е да си безработен, което всъщност маха първото Б от ББД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
Хората по света започнаха да разбират, че само с труд човек занапред трудно ще може да живее. Историята се повтаря, както навремето хората са живеели само от земята и като са освободили крепостните и не са имали земя, те са продали труда си за да има какво да ядат. Сега вече и труда не струва нещо, особено неквалифицирания, защото масово навлиза механизация, първо в производството, после и в науката и програмирането (като се поразвие още ИИ). Така че на хората не им остава нищо друго за продаване, редно е да се мине на базов доход, или другия вариант е да се разпределят равномерно ресурсите, вкл. и земята, между хората.Интересно, какво казва Бойко и ГЕРБ по въпроса с базовия доход у нас? На колко ще го определят, над или под 1000лв.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 7 години
Какво общо има Маркс с ББД? Същността на капитализма с нищо няма да се промени, ако се направят реформи в социалната сфера, каквато е ББД.ББД само на пръв поглед изглежда много радикално, но де факто е малка реформа на съществуващите и в момента социални системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
krasssen
преди 7 години
МАРКС е бил велик предсказател!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още