IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама загинали и 120 ранени след силното земетресение в Егейско море

Придошлите морски води са наводнили крайбрежен път и части от главния град на остров Кос

08:30 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Двама души са загинали, а най-малко 120 са пострадалите в силното земетресение, разтърсило късно снощи гръцките острови в югоизточната част на Егейско море, предадоха световните агенции.

Трусът с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер, според Американския геофизичен институт, и с магнитуд 6, според Обсерваторията в Атина, е станал в 01,31 ч. местно време, припомня Франс прес. Според други гръцки представители магнитудът е бил 6,5, допълва Асошиейтед прес. Епицентърът се намира на 10 километра югоизточно от крайбрежния турски град и курорт Бодрум и на 16,2 километра източно от гръцкия остров Кос.

Освен на гръцките острови, трусът бе силно усетен и по западното егейско крайбрежие на Турция, предимно в град Бодрум, съобщава БТА. 

Има двама загинали, заяви пред Франс прес представител на болницата на остров Кос. Според журналист от Кос двамата загинали са били на улицата в оживен квартал на град Кос и са били убити от камъни от стара сграда, която рухнала до тях.

Кметът на Кос Георгиос Киритис каза, че двамата загинали са чужденци.

Ранените са 120, каза гръцкият държавен секретар, отговарящ за търговския флот Нектариос Санторинос. Според него много сгради на Кос са понесли щети. Към Кос са изпратени два хеликоптера, които да транспортират ранените оттам на остров Родос.

В Родос хората разказват, че трусът е бил много силен и че е продължил дълго. В Бодрум пукнатини са се появили по редица сгради, а болницата в града бе евакуирана, като превантивна мярка, според турски медии.

Очевидци на остров Кос разказват как след труса морето сякаш набъбнало пред очите им, предаде АП. Властите предупредиха за опасност от малко цунами. 

Придошлите морски води са наводнили крайбрежен път и части от главния град на остров Кос, допълва АП. Морето изхвърли на пътя една лодка, а няколко коли се удариха една в друга в резултат на мини цунамито.

По информация на Българска национална телевизия (БНТ) все още има вторични трусове. Летището на Кос вече е отворено за полети, но пристанището е затворено, защото кеят е напълно разбит и пренасочват фериботите към съседни острови.

Вижте снимки на щетите от земетресението в нашата галерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още