IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизвикателството от Пхенян: Ще свалят ли САЩ ракетите на Ким Чен-ун?

Заканата на Северна Корея за атака срещу Гуам може да засили натиска върху Вашингтон да задейства своята система за противоракетна отбрана

20:50 | 11.08.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

АРГУМЕНТИ "ПРОТИВ"

Големият проблем е, че евентуален неуспех ще бъде не само унизителен, но може истински да отслаби позициите на САЩ повече, отколкото ако не се направи нищо. 

Съединените щати наляха милиарди долари в своята система за противоракетна отбрана и продадоха системи за стотици милиони на свои съюзници, включително спорното разполагане на свръхмодерната система THAAD в Южна Корея. Американските въоръжени сили извършиха от май досега две изпитания на прехващачи на междуконтинентални балистични ракети. Официални източници ги окачествиха като успешни, но критици твърдят, че тестовете не са били извършени в имитация на реални условия, за да се смятат за достатъчно достоверни. 

Неутрализирането на насочените към Гуам ракети ще изисква успешно прехващане над Японско море от базираните на море ракети SM-3 или от базираните на Гуам PAC-3 (Пейтриът). Разположените на кораб отбранителни системи са предназначени да унищожават ракети по средата на полета им, докато базираните на суша поразяват всякакви ракети, когато наближават и са в заключителната фаза на летеж. 

Много съмнително е обаче дали едната или двете системи ще успеят да свалят целия залп от четири севернокорейски ракети. Президентът Доналд Тръмп намекна вчера, че отбранителните системи се нуждаят от подсилване, като каза пред репортери, че САЩ ще изхарчат още милиарди за тях. 

Неуспех в прехващането вероятно ще насърчи Севера да постигне още по-бърз напредък. Той би имал смразяващ психологически ефект върху съюзници като Япония и Южна Корея, които може да поискат да изградят свои ядрени сили независимо от Вашингтон. А междувременно е възможно конкурентни сили като Китай и Русия да видят в проявената слабост шанс да прокарат свои по-агресивни политики. 

Даже и да бъде успешна, политиката за сваляне на ракети несъмнено ще повиши напрежението и ще постави в неловко положение американските съюзници по фронтовите линии. И най-лошото - ако американските намерения не са ясни, евентуален опит за прехващане на ракета може да бъде възприет погрешно от Пхенян - или от Пекин, или от Москва - и да прерасне в истинска война със стрелба. 

А на техническо равнище, както Северна Корея получава с всяко изстрелване ценна информация за потенциала си, така правят и американските военни. Свалянето на ракети ще прекъсне придобиването на тази разузнавателна информация. 

Изводът? Ако Съединените щати следват тази стратегия, трябва да имат огромна увереност в успеха. И тя определено изисква пълната подкрепа на техните съюзници.

/БТА/

Всичко за напрежението между Северна Корея и САЩ следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
Като се има предвид, че американците дигнаха врява - до ядрения им арсенал имали допуск наркозависими - прелестта на западната демокрация и либерастия блясва с пълна сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
ABBA
преди 6 години
Краварите правеха противоракетни учения - тренират сваляне на корейски ракети.Ама оператора се объркал, натиснал копчето, че ракетата е дружествена и противоракета за хамнайс-милиона се самоликвидирала.К'о да прайш, т'ва ме е БигМак, та да го натъпчеш. Малко акъл се иска.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 6 години
Абе ще ги свалят ако корейците в тях успеят да довъртят *** до зоната на при която противоракетната отбрана ще започне да ги сваля. Но е по вероятно да не успеят, обаче това няма да попречи на американците да се ударят в гърдите че са успели да ги свалят..пък корейците ще запишат актив че са стреляли по врага. И за двете страни има дивиденти в тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
keyemm
преди 6 години
Виктория,казва се "разгръщане" на бойни глави,а не "завръщане" !? Предполагам е неволна грешка,а не от незнание върху темата,която коментирате !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
общ взето човека го е казал много просто, мноо дудняне за нищоMuch Ado About Nothinghttp://a-specto.bg/much-ado-about-nothing-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още