IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките в петролния сектор вървят към първия си годишен ръст от 2014 г.

Сливанията и придобиванията са нараснали с 40% до 270 млрд. долара засега тази година

12:42 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сделките по сливания и придобивания (M&A) в петролната и газова индустрия са напът да отбележат първия си годишен ръст, откакто цените на петрола се сринаха през 2014 г., докато компаниите започват да разчистват балансите си след финансовите трудности през последните три години, коментира Financial Times.

Сливанията и придобиванията са нараснали с 40% до 270 млрд. долара засега тази година спрямо 192 млрд. долара през първите девет месеца на 2016 г., посочва Mergermarket.

Това води до обрат след две години на спад. Греъм Уотсън, партньор в лондонската юридическа кантора Freshfields Bruckhaus Deringer, казва, че условията са „узрели за още сделки“, тъй като частичното възстановяване на цените на петрола и много по-ниските разходи са възобновили доверието в сектора.

Сделките, например придобиването за 7,45 млрд. долара на петролното и газово подразделение на AP Moller-Maersk от Total, предполага, че най-големите имена в индустрията започват да изместват фокуса си към растеж след период на икономии.

Други примери включват придобиването на американски шистови ресурси в Пермския басейн от ExxonMobil по-рано тази година за 6,6 млрд. долара.

„През последните няколко години имаше недостиг на проучвания и нови проекти, затова компаниите започват да се притесняват откъде ще дойдат новите им резерви“, казва Уотсън.

В същото време големите петролни компании се разделят с нежелани активи, за да намалят тежките дългове, натрупани по време на спада, и да преоформят портфейлите си в отговор на променящата се енергийна среда.

Според Уотсън стабилизирането на цените на петрола в диапазона от 40 до 60 долара за барел през последната година улеснява съгласуването на оценките. „Купувачите са уверени, че той [петролът] няма да се срине до 25 долара, а продавачите са уверени, че няма да се върне до 100 долара“, добавя той.

Комп?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още