IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УНИЦЕФ: Децата все по-често се използват като военни оръжия

Около 27 млн. деца в конфликтни зони са престанали да ходят на училище

12:00 | 28.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Децата във военни зони все по-често са използвани като военни оръжия - вербувани за борба, принудени да бъдат камикадзета, използвани като човешки щитове, пише в. „Guardian“, позовавайки се на изследване на агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ.

Според УНИЦЕФ страните в конфликти очевидно не спазват международното хуманитарно право и децата редовно се подлагат на атаки.

Изнасилванията, принудителеният брак, отвличането и поробването станаха стандартна тактика в конфликти в Ирак, Сирия и Йемен, както и в Нигерия, Южен Судан и Мианмар.

Някои отвлечени от радикални групировки деца са подлагани отново на тормоз от силите за сигурност след освобождаването им. Други са непряко засегнати от борбата заради недохранване и болести, тъй като достъпът до храна, вода и санитарни условия липсва или е ограничен.

Около 27 милиона деца в конфликтни зони са престанали да ходят на училище.

„Децата са изложени на нападения и жестоко насилие в домовете, училищата и детските площадки", заяви директорът на програмите за извънредни ситуации на УНИЦЕФ Майкъл Фонтейн. „Тъй като тези атаки продължават година след година, ние не можем да останем безучастни. Такава бруталност не може да бъде новото нормално“, категоричен е той.

Голяма част от боевете, засягащи деца, възникнаха в продължителни конфликти в Африка. През 2017 г. Боко Харам, военната джихадистка организация, действаща в Нигерия, Чад, Нигер и Камерун, принуди най-малко 135 деца да станат камикадзета, почти пет пъти повече от броя им през 2016 г.

Политическото насилие и насилието от страна на милицията изведоха повече от 850 хил. деца от домовете им в Демократична република Конго, а над 200 здравни центъра и 400 училища бяха умишлено атакувани.

В Сомалия близо 1800 деца бяха наети да се бият през първите 10 месеца на 2017 г., докато в Южен Судан повече от 19 хил. деца са били наети във въоръжени групировки от 2013 г. насам.

В Йемен тригодишната битка причини смъртта или рани най-малко 5 000 деца, а 1,8 млн. страдат от недохранване.
Пострадали от конфликти деца има и в страни от Близкия изток и Централна и Югоизточна Азия.

УНИЦЕФ призова всички страни в конфликти да зачитат международното хуманитарно право и незабавно да прекратят престъпленията срещу деца и атаките на училища и болници. Агенцията също така призова държавите с влияние да го използват, за да защитят децата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още