IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Руби: Ядрената енергия е важен елемент в процеса на електрификация

Справедливият енергиен преход не трябва да се превръща в една празна фраза без стойност, предупреждава генералният секретар на Eurelectric

08:17 | 24.04.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric. <em>Снимка: Flickr</em></p>

Кристиан Руби, генерален секретар на Eurelectric. Снимка: Flickr

Новите технологии - както цифровите, така и електрическите превозни средства, имат огромен потенциал да подкрепят този процес. Новите модели електромобили са първите представители на една прохождаща индустрия и поради тази причина са по-скъпи, но само след 3 години тези превозни средства ще станат по-евтини от конвенционалните както по отношение на първоначалните разходи, така и по отношение на собствеността, споделя Руби.

„В същото време цифровите технологии ни позволяват да споделяме коли, къщи и други неща по нови начини“, добавя той.

Според Руби трябва да бъде ясно, че огромна част от инвестициите ще трябва да дойде от частния сектор. Това е добре, защото „живеем в пазарно общество“, а не в планова икономика, подчертава още той.

„Ние трябва да разглеждаме инвестициите като тежест. Те са начин да се осигури икономическа възвръщаемост чрез разгръщане на нашите средства в нови и по-ефективни технологии. Ако преоборудвате къщата си, имате първоначални разходи, но ще получите обратно парите си за по-малко от четири години. Ако инсталирате електрическа термопомпа, тя ще бъде три пъти по-евтина от стандартния котел. Ако електрифицираме транспортния сектор, ще спестим милиарди евро от вноса на изкопаеми горива“, подчертава Руби.

Той коментира и ролята на водорода в енергийния преход, акцентирайки върху неговото практическо приложение.

Според Руби това е „интересна технология“, чийто потенциал може да помогне за разрешаването на някои от проблемите на енергийната система, която все повече става зависима от възобновяемите източници.

„В момента водородът е сравнително скъпа технология. За да играе централна роля в бъдещата енергийна система, разходите трябва да бъдат намалени значително. Смятаме, че водородът и т.нар. технологии Power-to-X (преобразуване на електроенергия в газообразно гориво – бел.ред) ще покрият максимум 5-10% от общото крайно потребление на енергия до 2050 г.“, споделя своето виждане експертът.

Руби изтъкна и важността на подобряването на жилищата през следващите 30 години, така че „те да станат още по-добри места за живот на европейските граждани“.

„Идеалната къща би била тази, която е добре изолирана, така че разходите за отопление и охлаждане да бъдат минимални. Отоплението и охлаждането може да се извършва чрез електричество“, посочва още Руби.

По неговите думи много домакинства също ще бъдат оборудвани с технологии за производство на енергия, като фотоволтаични съоръжения, които мога да помогнат за покриване на нуждите на хората.

Именно „новите цифрови технологии ще бъдат това, което отличава най-много бъдещите жилища от сегашните“, подчертава още той.

„Все още не знаем какви ще бъдат тези технологии, но въз основна на днешните пазарни тенденции, очаквам, че ще видим автоматизирани услуги за контрол, почистване, готвене, забавление и удобство“, прогнозира експертът.

Относно енергийният сектор, Руби посочва, че налице е ясно изразена тенденция за пренасочва на инвестициите към възобновяемата енергия. През следващите десетилетия пътят към окончателна декарбонизация ще продължи и ще се прояви най-вече в производствения сектор, отоплението и охлаждането, транспорта и т.н.

„Очакваме да видим повече законови разпоредби в тези сфери, които да ускорят тяхната електрификация“, допълва Руби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
fon
преди 5 години
Някакви примитивни "разбирачи" са ми нацъкали минуси върху факти които съм дал.Факт: Природен газ в света при днешното потребление има за 200 години напред, а на нефт за 50 години. Без отчитане на новите находища и нови технологии за добива им. Като и двете ще бъдат спрени за използване за ток вероятно преди да бъдат изчерпани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
fon
преди 5 години
Чудесен пример за Англия. Там последните години развиват ВЕИ по-бързо и от Германия. Щом ти е трудно да си направиш изводите от сайта който сам си дал, виж тозиhttps://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/789362/Electricity_March_2019.pdfи тук, само за една година над 11% скок за ВЕИ, а въглищата до 2 години ще изчезнатhttps://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/789370/Renewables_March_2019.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
"резерви от природен уран ще ни стигнат максимум до 2100 година , и то без да строим нови мащабни проекти на ядрени централи масово , а само да заместваме съществуващите мощности . а после ?"Ще отворим пак нашите находища на уран, които политкоректно затворихме и ще цъфнем и завържем,що Биг Брадър ще ни е много благодаренза поредната концесия: кон за кокошка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
виж ингилизите как са го направили наблюдението в реално време :))) ... и там е се вижда накъде вървят нещата :http://gridwatch.co.uk/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 5 години
интересно интервю Аспарух . от изворчето дето се казва :))) ... единственото нещо дето ме ядосва е , че продължават да залагат на биогоривата . там ефекта за климата е доста спорен , но и очевиден за приходите на големите земеделски производители . а за бъдещето на ядрената енергетика във вид като настоящия , също е малко спорно , поставя повече проблеми отколкото решава . четох преди време интервю на някакаъв ядрен експерт , че тя се самоликвидира с увеличаване на мащаба с цел пестене на разходи . бил гейтс не случайно инвестира в terra power :))) ... наличните доказани резерви от природен уран ще ни стигнат максимум до 2100 година , и то без да строим нови мащабни проекти на ядрени централи масово , а само да заместваме съществуващите мощности . а после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
fon
преди 5 години
"Днес атомните електроцентрали осигуряват около половината от чистата електроенергия в Европа." - Ей на това му се вика тлъста лъжа. 25% за Европа (и то заради Франция) е много далече от "пловина".В света АЕЦ осигуряват едва 10% от тока, по-малко вече от дела на ВЕИ без ВЕЦ и са на умирачкаА ето най-новото за Германия, над 46% от ВЕИhttps://***.energy-charts.de/ren_share.htm?source=ren-share&period=annual&year=all
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още