IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?

Серия от напълно правдоподобни събития може да отбележи завръщането на либерализма по света

18:30 | 01.07.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. Снимка: Bloomberg

Контрастът между представянето на Меркел и това на популистите показва, че способността да се вниква в доказателствата е полезна черта за лидера. Германският канцлер има докторска степен по химия, докато Тръмп е предприемач в областта на недвижимите имоти, Болсонаро е бивш армейски капитан, а Джонсън има класическо образование. Меркел беше в състояние да даде спокойно и ясно обяснение на математиката на заразата и да предприеме действия, докато Тръмп се оплаква, че САЩ правят твърде много тестове. Меркел също така се издигна в анкетите, записвайки най-високия си рейтинг от много години. За сравнение популистката партия Алтернатива за Германия (AfD), традиционно враждебна към управленската линия - от ЕС до ваксинациите, пропадна.

Наблюдавайки тези тенденции, Франсис Фукуяма от Станфордския университет спекулира пред BBC наскоро: „Епидемията от Covid-19 всъщност може да пукне цирея на популизма.“ Матю Гудуин, съавтор на „Националния популизъм - бунтът срещу либералната демокрация“, наскоро изложи верига от напълно правдоподобни събития, които биха променили тона на световната политика през следващите няколко години. Те включват електорална загуба за Тръмп, Болсонаро и Джонсън, преизбирането на президента Еманюел Макрон във Франция и спад в подкрепата за AfD. Гудуин предполага, че това би означавало: „Либерализмът се завръща. Популизмът е аут.“

Поражението на Тръмп особено би имало глобални последици, тъй като той служи като вдъхновение за „национални популисти“, включително Болсонаро, правителствата на Унгария и Полша, и радикалната десница във Франция, Германия, Италия и на други места.

Либералите имат основание да се надяват, че популизмът ще се окаже силно повреден от Covid-19. Но те не трябва да празнуват прекалено рано. Тръмп имаше много лоши месеци. Но перспективата за "културна война" в Америка - съсредоточена върху емоционални въпроси като расата и националните символи - би могла да помогне на кампанията му.

Силите, които първоначално подхраниха популизма, също не са изчезнали. Както Гудуин подчертава, някои от социалните групи, които са най-силно привлечени от популизма - хората без университетско образование и слабо платените - ще бъдат засегнати особено тежко от икономическия спад.

Има я и възможността, в разгара на криза, нормите на демократичната политика просто да се разпаднат. Тръмп вече разтревожи много политически наблюдатели с многократните си твърдения, че изборите през ноември ще бъдат фалшифицирани. Болсонаро напълни кабинета си с генерали и каза, че военните ще пренебрегнат „абсурдните“ решения „за отстраняване на демократично избран президент“ - очевиден намек, че военните ще откажат да приемат успешен импийчмънт в Конгреса.

Популизмът наистина може да бъде отхвърлен от избирателите след Covid-19, но няма гаранция, че популистите ще си отидат тихо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
За Швеция нищо не пишете - за популизма и ковида и циреи.те, вуйна ви либерална избирателна...:) -----------------------------------------------------------------------ааа не ве, там нешо не им играха по свирчокa и за тва темна Индия, кат банките на Исландия дет не бяха спасени 2008 и там Blackout .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
И ако "популизма" е "цирей", то либерастията е злокачествен тумор - който трябва да се изреже из корен, за да се спаси организмът !!! Само терминологията си вище - популизъм - от Populi - т.е. "НАРОД" !!! Е не е ли работа на политиците да се вслушват в народната воля, да защитават интересите на народа? Интересно - щом определят хора като Тръмп за "популисти" - такива като меркел, урула, макарон, рошавия джонсън - за какви се мислят - може би за някакъв елит ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Петър Нейков, не те ли е гнус да пускаш подобни пасквили? Либерастите-*** ще обвинят т.нар. "популисти" (тоест нормалните управляващи) и за петната по слънцето и за черните дупки във вселената !!! Защо не споменавата "лошата тоталитарна Русия", където има най-ниска смъртност от всички развити държави? Щото не ви отърва, нали?Да, Тръмп е прпедприемач и е станал велик човек много преди да влезе в белия дом. Яловицата меркел е враг на собствения си народ, ако ще и доцентка да е. Едното няма връзка с другото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Няма кво да се чудиш. Ing5rov е от двуполовете. Най вереятно не може да се приеме такав какъвто е. В малкия му объркан гейски мозак, се върти идеята че либералите са го повредили и за това е тази омраза към тях. В мъжаги като Путин и Тръмп вижда някой, който ще отмъсти за обратните му наклоности, но също така усеща едно парене отзад когато си мисли за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
а за какво ще го търси хамериканската съдебна система ... ?! все си мисля че има адвокати около него да го възпират за много големи глупoсти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
тия дето най-много викат биите (цензура) са най-подозрителни ... имат нужда да доказват непрестанно , че не са (цензура) ... та в тоя ред на мисли ing5rov , подозрително често пише за гейове и гейпаради ... гледам други , освен още един , не пишат , не им идва на мисълта на хората ... докато те двамата през 3-4 поста и айде на темата ... та се питам , дали няма нещо да тлее недоизказано , нещо дето да ги мъчи , искат да споделят пък се страхуват , че няма да срещат разбиране ... хммм , знае ли човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
радост ... перчема ще си гледа внуците по игрищата за голф ??? Убеден ли си, че в щатските затвори имат голф игрища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
На мен не е нужно да обясняваш. Знаеш, че не съм хoмoфоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
перифразирам , бивши комунисти и бивши *** също няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Това е заключение, което може да се направи само от личен опит. А доколкото знам, ти не си либерал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още