IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?

Серия от напълно правдоподобни събития може да отбележи завръщането на либерализма по света

18:30 | 01.07.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Тръмп и Болсонаро са си лика прилика. Снимка: Bloomberg

Контрастът между представянето на Меркел и това на популистите показва, че способността да се вниква в доказателствата е полезна черта за лидера. Германският канцлер има докторска степен по химия, докато Тръмп е предприемач в областта на недвижимите имоти, Болсонаро е бивш армейски капитан, а Джонсън има класическо образование. Меркел беше в състояние да даде спокойно и ясно обяснение на математиката на заразата и да предприеме действия, докато Тръмп се оплаква, че САЩ правят твърде много тестове. Меркел също така се издигна в анкетите, записвайки най-високия си рейтинг от много години. За сравнение популистката партия Алтернатива за Германия (AfD), традиционно враждебна към управленската линия - от ЕС до ваксинациите, пропадна.

Наблюдавайки тези тенденции, Франсис Фукуяма от Станфордския университет спекулира пред BBC наскоро: „Епидемията от Covid-19 всъщност може да пукне цирея на популизма.“ Матю Гудуин, съавтор на „Националния популизъм - бунтът срещу либералната демокрация“, наскоро изложи верига от напълно правдоподобни събития, които биха променили тона на световната политика през следващите няколко години. Те включват електорална загуба за Тръмп, Болсонаро и Джонсън, преизбирането на президента Еманюел Макрон във Франция и спад в подкрепата за AfD. Гудуин предполага, че това би означавало: „Либерализмът се завръща. Популизмът е аут.“

Поражението на Тръмп особено би имало глобални последици, тъй като той служи като вдъхновение за „национални популисти“, включително Болсонаро, правителствата на Унгария и Полша, и радикалната десница във Франция, Германия, Италия и на други места.

Либералите имат основание да се надяват, че популизмът ще се окаже силно повреден от Covid-19. Но те не трябва да празнуват прекалено рано. Тръмп имаше много лоши месеци. Но перспективата за "културна война" в Америка - съсредоточена върху емоционални въпроси като расата и националните символи - би могла да помогне на кампанията му.

Силите, които първоначално подхраниха популизма, също не са изчезнали. Както Гудуин подчертава, някои от социалните групи, които са най-силно привлечени от популизма - хората без университетско образование и слабо платените - ще бъдат засегнати особено тежко от икономическия спад.

Има я и възможността, в разгара на криза, нормите на демократичната политика просто да се разпаднат. Тръмп вече разтревожи много политически наблюдатели с многократните си твърдения, че изборите през ноември ще бъдат фалшифицирани. Болсонаро напълни кабинета си с генерали и каза, че военните ще пренебрегнат „абсурдните“ решения „за отстраняване на демократично избран президент“ - очевиден намек, че военните ще откажат да приемат успешен импийчмънт в Конгреса.

Популизмът наистина може да бъде отхвърлен от избирателите след Covid-19, но няма гаранция, че популистите ще си отидат тихо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
даже примера ти е скандален...на второ четене твърдата ръка е да хвърляш тийнейджъри на война на майма си заради личните интереси на някой *** като тръмп... не мерси!и войната е почнала между виетнам и франция, само за протокола... кво общо има сащ и обикновения американец в отношенията на франция и нейните колонии, че да умираш за тях... ае не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
примера ти е доста неадекватен... професионалната армия винги е била по ефективна от наборната... още Рим го е разбрал това...второ, не всеки става за войник... а човек бил нанвойма, не е като човек дето не е бил. След Виетнам и Сащ разбират тази истина, която отново е открита хиляди години... на случайно е било забранено армията да минава Рубикон.следователно, извода ти няма нищо общо с фактите отгоре... Садам що не би американосите, след като държеше своите с "твърда ръка"?щом дойде меката ръка.... всичко дисциплинирани дезертираха, що?щото искат свобда.... а не "твърда ръка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 3
deaf
преди 3 години
"Егоизъм не е да правиш каквото си искаш,а да искаш от другите да правят какво ти искаш." - Оскар УайлдНе обичам празните приказки,затова давам пример. През 60-те години САЩ започват война срещу (комунистите) във Виетнам и обявяват мобилизация. Всеки американски мъж е можело да бъде повикан в армията и пратен във Виетнам да воюва. Стигало се е до там,че някои американци са бягали в Швеция например,и са искали и получавали политическо убежище,за да избегнат военната служба във Виетнам. Днес обаче служенето в американската армия е доброволно,а този който воюва в Афганистан например,и не издържа психически и физически,може лесно да бъде освободен и върнат в родината без да бъде наказан. Следователно през 60-те години и по-късно в САЩ е действала "твърда ръка",днес - е демокрация и свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
проблема ви е че бъркате свободата с правенето на квото си искаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
не, не е вярно.... стига сте измисляли небивалици! историята го доказва че не е вярно... за който е чел де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
deaf
преди 3 години
Вярно е. При демокрацията неизбежно обществото се разпада на съставните си части. Просто всеки иска да е свободен и да прави какво си ще. Затова се налага за известно време да управлява някой с "твърда ръка" за да върне реда и дисциплината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
след всеки 20 години демокрация, трябва да следват 20 години диктатура---не си добре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
V.At.
преди 3 години
Това, което засега виждам, е по-скоро преход към популизъм и на "системните" партии. Ако една партия каже 60/40, втората 80/20, а третата направо 100/0. После тези пари ще се съберат от останалите данъкоплатци или ще ги изплащат децата ни. Всички обещават безплатна баница, по едно море за всеки за "държавна" сметка и т.н. Очевидно властта става все по-сладка и по-сладка. И защо да наричаме Тръмп популист, когато сега точно противниците му са готови да опростят престъпленията, да раздават пари на "подтиснатите" и едва ли не да заплатят труда на пра-пра-пра-дядото роб с лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
Борис Джонсън е анти-либерал и съюзник на Тръмп. Не знам защо го слагаш в лагера на (псевдо)либералите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis24
преди 3 години
Ще пукне ли коронавирусът цирея на популизма?Серия от напълно правдоподобни събития може да отбележи завръщането на либерализма по света---------------------------------------------миии то разбираемо че тука сте бавноразвиващи, но изфабрикувания космически грип от Либерастния Олигархат беше ускорителя на края на Либерализма у тая му форма дет нема нишо общо с дефиницията ..... От Олигархия (Власт за малцина) преминаваме към Популизъм (Народовластие) а дали ше е такова ше видиме слеащите пеесе години щот един строй трае толкоз +-50тка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още