IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са петте най-влиятелни личности в сектора на чистата енергия

Всяка революция изисква наличието на лидери, които дадат тон и да ръководят процеса - и революцията на възобновяемите източници не се различава в това отношение

18:14 | 09.01.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. <em>Снимка:&nbsp;Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Ричард Брансън

Сър Ричард Чарлз Никълъс Брансън е известен предимно като основател на Virgin Group, глобален конгломерат, обхващащ над 400 компании в различни индустрии. Брансън е силен привърженик на мерките по отношение на климатичната криза, определяйки чистата енергия в един от най-важните приоритети на своите компании чрез няколко бизнеса и благотворителни начинания.

След мащабните разрушения, причинени от ураганите Ирма и Мария през 2017 г., Брансън използва статута си на знаменитост и своите връзки, за да стартира Caribbean Climate-Smart Accelerator, фонд за чиста енергия на стойност 1 млрд. долара. През август 2018 г. BMR Energy, дъщерно дружество на Virgin Group, закупи соларния парк в Сейнт Кроа, като я възстанови до пълния ѝ капацитет, захранвайки близо 1600 домакинства на острова.

Ричард Ричард

Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата година Брансън предложи „дивидент за чиста енергия“, който да замени модела на данък върху въглерода. Моделът на въглеродния данък се използва от много правителства за ограничаване на въглеродните емисии, но често се заобикаля от законодателството. В рамките на дивидента за чиста енергия компаниите ще налагат дивидент за чиста енергия върху изкопаемите горива, които използват с дивидентите, инвестирани в производството на чиста енергия. Инвестирайки във ВЕИ, компаниите ще могат да си върнат инвестициите плюс дивидентите с течение на времето.

Андрю Гарад

Един от пионерите на съвременната вятърна индустрия и бивш президент на Garrad Hassan. Гарад е визионер по отношение на чистата енергия, изграждайки от нулата една от най-големите консултантски компании за зелена енергия в света.

Той успява да изгради първата си вятърна турбина едва на 18-годишна възраст, като ангажимента му към този тип енергия продължава през следващите над 30 години. Той е президент на Европейската асоциация за вятърна енергия от 2013 до 2014 г. Председателства и Британската асоциация за вятърна енергия. 

Основава Garrad Hassan през 1984 г. и става президент на GL Garrad Hassan след сливането на неговата компания с Germanischer Lloyd през 2009 г.

През 2006 г. той получава наградата на Европейската асоциация за вятърна енергия Poul la Cour за изключителни постижения в областта на вятърната енергия; еквивалентната награда Eolus от Гръцката асоциация на вятърната енергия, като два пъти е печелил Наградата на кралицата за международно предприемачество.

Дженифър Гранхолм

Очаква се новоизбраният президент Джо Байдън да предложи бившия губернатор на щата Мичигън Дженифър Гранхолм за свой енергиен министър в опит да се справи с препятствията около изменението на климата.

Гранхолм изцяло подкрепя ВЕИ индустрията и многократно предлага решения за климатичните промени. Тя често дискутира различни екологични теми със зелени групи, които настояват Байдън да отхвърли кандидатите за поста, които имат някакви връзки с индустрията за изкопаеми горива.

Гранхолм се застъпва за зелената енергия, твърдейки, че трябва да се направи всичко възможно, за да се прекрати генерирането на енергия от изкопаеми горива и да се стимулира производството на възобновяема енергия.

Новините за потенциалната ѝ номинация предизвикаха оптимистични възгласи от страна на природозащитниците, които изтъкнаха приноса ѝ по отношение на възстановяването на Мичиган от последната рецесия, чрез инвестиции в чиста енергия и транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
масите са обречени да разбират истината винаги по трудния път ... не чрез главите си , ами чрез здниците си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
моето мнение е друго - едно е което си говорят политиците за да печелят избори и да ходят по конференции и симпозиуми, а друго е което в действителност правят. всеки в бизнеса с перките знае, че те не могат да бъдат основен източник на енергия, но не го казват на масите за да правят пари от кампании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Аре да им дигнем на Бойчето и компанията летвата до небесата! Що па не -царят е гол! Пораженческата реч на Тръмп е фейк! Доказуем и от ултра проззз, който обаче вярва на очите си!https://youtu.be/r6-aLNHfceM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ти и за тролинг не ста'аш вече ... качи килца и ти отслабна ищахът , едно време можеше да бачкаш на изброените хора в материалът да им носиш куфарите от колата до външната врта на хотелът дето са отседнали , са и за това не ста'аш вече ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Затова пък вдигат все по висока топка за забиване (както във волейбола).Ууникален кеф за тролинг :)Вдигат ми настроението.Верной дорогой идте ,товарищи!Так держать!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
напоследък четенето на инвесторовите глупости става все по досадна загуба на време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Велика е шантавата Гретаи Мъск е нейн пророк :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още