IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни

Според юрист ударът може да се определи като възможно военно престъпление, което изисква разследване, но докладите са протакани и потулени

12:04 | 14.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В последните дни на битката срещу „Ислямска държава“ в Сирия, когато членовете на някогашния халифат бяха притиснати близо до град Багуз, американски военен дрон е кръжал високо над тях, като е набелязвал военни цели. На видеото се е виждала голяма тълпа от жени и деца, сгушени до брега на реката.

Без предупреждение американски атакуващ самолет F-15E преминава през зрителното поле на дрона с висока разделителна способност и хвърля бомба върху тълпата. Когато димът се е разсеял, няколко души са се отдръпнали в търсене на прикритие. След това самолет, който ги проследява, хвърля още две бомби и убива повечето от оцелелите, пише New York Times.

Датата е 18 март 2019 г. В натоварения център за комбинирани въздушни операции на американската армия в авиобаза Ал Удейд в Катар униформен персонал, който гледа кадрите от дрона на живо, е слисан, според офицер, който е присъствал там.

„Кой пусна това?“, пита объркан военен в защитена чат система, използвана от тези, които наблюдават дрона, посочват пред медията двама души, преглеждали чата. Друг отговаря: „Току що убихме 50 жени и деца“.

Първоначалната оценка на щетите установява, че броят на загиналите всъщност е около 70 души.

Ударът в Багуз е един от най-големите инциденти с цивилни жертви във войната срещу „Ислямска държава“, но никога не е публично признат от американската армия. Подробностите, които се съобщават от New York Times за първи път, показват, че броят на загиналите е бил почти веднага видим за военните служители.

Според юрист ударът може да се определи като възможно военно престъпление, което изисква разследване. Почти на всяка стъпка обаче военните са правели ходове, за да прикрият атаката. Броят на загиналите е омаловажаван. Докладите са забавяни и класифицирани. Коалиционните сили, водени от САЩ, които действаха в Сирия тогава, са разрушили мястото с булдозери. Висшите лидери на страните в коалицията не са уведомени.

Независимият генерален инспектор на Министерството на отбраната на САЩ започва разследване, но докладът, съдържащ неговите констатации, е спрян и всички споменавания на този удар са премахнати.

„Лидерството изглежда решено да погребе това. Никой не иска да има нищо общо с това“, казва Джийн Тейт, оценител, който работи по случая за офиса на главния инспектор и се е съгласил да говори за аспектите от разследването, които не са класифицирани. „Това те кара да губиш вяра в системата, когато хората се опитват да правят това, което е правилно, но никой на ръководни позиции не иска да ги чуе“, допълва той.

Тейт, бивш офицер от ВМС, който е работил години наред като цивилен анализатор в Агенцията за разузнаване на отбраната и Националния център за борба с тероризма, преди да се премести в офиса на главния инспектор, казва, че е критикувал липсата на действие и в крайна сметка е бил принуден да напусне.

Медията в продължение на месеци е събирала подробности за удара от поверителни документи и описания на класифицирани доклади, както и интервюта с пряко замесен персонал и длъжностни лица, които са говорили при условие на анонимност.

Разследването на Times установява, че бомбардировката е осъществена от секретно американско звено за специални операции, Task Force 9, което отговаря за наземните операции в Сирия. Оперативната група действа в такава секретност, че понякога не информира дори собствените си военни партньори за действията си. В този случай дори американските военновъздушни сили в Катар нямат представа, че ще бъде осъществен удар, казва офицер, служил в командния център.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни > Само в Сирия !!!!!!!!!!!!!!????????????????!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
хвърлянето на камъни в американската градина от инвестора/блумбърг винаги ме е държало нащрек ...не , че много ми е симпатична държавата САЩ , но опитите за дискредитирането на държавността по целия свят / с най добри намерения и от човеколюбие , естествено/ , определено не ми харесва никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
За да си вземе дипломата за пилот всеки един кандидат трябва да избомби болница, детски дом, сватба или погребение. Е в краен случай може някоя телевизия или поне посолство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още