IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни

Според юрист ударът може да се определи като възможно военно престъпление, което изисква разследване, но докладите са протакани и потулени

12:04 | 14.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разпоредбите на Министерството на отбраната изискват всяко „възможно или предполагаемо“ нарушение на закона за въоръжени конфликти да бъде докладвано незабавно на отговорния командир на бойците, както и на криминалните следователи, началник-щаба, секретаря на отбраната и секретаря на армията. След като изгледа кадрите, адвокатът на ВВС, полковник Корсак, е наредил на участващите части да запазят девет доказателства, включително видеото, и е съобщил на неговата командна верига, според имейла, който по-късно той е изпратил на комисията по въоръжените сили на Сената. Той е уведомил и командването за опасенията си, че частта изглежда прикрива предполагаеми военни престъпления, като добавя подробности към дневника за удари, които биха ги оправдали като самоотбрана.

Коалиционните сили превземат лагера този ден и обявяват победа над „Ислямска държава“ няколко дни по-късно. Дългогодишната въздушна война е приветствана като триумф. Командирът на оперативния център в Катар разрешава на целия персонал да изпие четири напитки в базовия бар при нормално ограничение от три напитки.

Граждански наблюдатели, дошли в района на удара на следващия ден, откриват купища мъртви жени и деца. Правозащитната организация Raqqa Is Being Slaughtered Silently публикува снимки на телата, наричайки това „ужасно клане“.

Сателитни снимки от четири дни по-късно показват защитения бряг и района около него, които са били под контрола на коалицията, на които се вижда, че всичко е разрушено с булдозери.

Дейвид Юбанк, бивш войник от специалните сили на армията на САЩ, който сега управлява хуманитарната организация Free Burma Rangers, минава през района около седмица по-късно. „Мястото беше опустошено от въздушни удари“, казва той в интервю. „Имаше много прясно изровена земя и миризма на тела отдолу, много тела“, допълва той.

Загрижен, че подробностите за въздушния удар ще бъдат погребани, полковник Корсак алармира версията на ВВС на ФБР, Службата за специални разследвания. В имейл до комисията по въоръжените сили на Сената той посочва, че агентите вероятно няма да го разгледат, като казва, че службата обикновено разследва съобщения за цивилни жертви само когато има „потенциал за голямо медийно внимание, загриженост за протести от местните общности и опасения, че може да излязат чувствителни изображения“.

От Службата за специални разследвания на ВВС отказват коментар.

Тъй като не желае проблемът да се замете, полковник Корсак подава жалба на гореща линия в офиса на главния инспектор през август 2019 г. Екип от четирима души в офиса вече проучва недостатъците в процесите за докладване на цивилни жертви в Сирия и бързо организира изслушване в сигурна обстановка. След преглед на кадрите с висока разделителна способност и интервю с полковник Корсак екипът, в който е и Тейт, казва на началниците в офиса на главния инспектор, че твърдението за военно престъпление е „изключително достоверно“.

Подобно на предишните усилия на адвоката на ВВС екипът на Тейт скоро се натъква на препятствия. Централното командване бавно предава доказателства, казва той. Тейт получава видео от няколко дрона, летящи над Багуз този ден, но не може да намери кадрите от дрона на оперативната група, който е осъществил удара.

Службата на главния инспектор получава втора жалба на горещата линия за този удар, но Тейт посочва, че екипът му никога не я е разследвал. Той е проучвал доклада за жертвите на оперативната група, но документът не съвпада с това, което е гледал на видеото. Цивилните смъртни случаи, посочени в доклада, са „невероятно малък брой“, казва той.

Дни след изслушването на Корсак екипът на Тейт е предал своите констатации на надзорниците и им е казал, че офисът е длъжен да предупреди тези служители и агенциите за криминално разследване. Според Тейт неговите ръководители не са предприели никакви действия. Екипът многократно е притискал ръководителите през следващите няколко месеца, а през януари 2020 г. ръководителят на екипа на Тейт е изготвил бележка за официално предупреждение на властите. Тя е трябвало да бъде подписана от заместник-главния инспектор, който наблюдава екипа. Тейт казва, че надзорникът не я е подписал.

През следващите месеци екипът на Тейт е завършил доклада си по по-широки проблеми в процеса на докладване на цивилни жертви, но докато премине през целия процес по редактиране и одобрение, който включва коментари от Централното командване, всички споменавания на удара в Багуз са изрязани.

Тейт все по-често критикува ръководството на службата на главния инспектор. През октомври 2020 г. той каза, че е бил принуден да напусне позицията си и е ескортиран от сградата от охраната.

Докладът на генералния инспектор за цивилни жертви е официално публикуван тази пролет. Службата е отказала да пусне публично копие или да обсъди секретните констатации, но признава, че Багуз не се споменава.

Говорител на офиса на генералния инспектор оспорва твърденията на Тейт. Тя казва, че съответните власти са били предупредени от Централното командване малко след получаване на първата жалба за гореща линия през 2019 г. и че службата е уведомила криминалистите за удара през октомври 2020 г., 14 месеца след получаване на обаждането по горещата линия - приблизително по времето, когато Тейт е напуснал.

Според говорителката този месец се очаква да бъде завършена нова оценка на придържането на командването за специални операции към закона за войната и че тя ще включва удара в Багуз. Този доклад също ще бъде класифициран.

Тейт не се е отказал след напускането си. Той се свързва с комисията по въоръжените сили на Сената през май и е изпратил писмо от 10 страници, в което описва удара и това, което той смята за „систематичен провал“ в докладването на цивилни жертви. След това комисията се е свързала и с полковник Корсак, който е отговорил с подробен имейл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни > Само в Сирия !!!!!!!!!!!!!!????????????????!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
хвърлянето на камъни в американската градина от инвестора/блумбърг винаги ме е държало нащрек ...не , че много ми е симпатична държавата САЩ , но опитите за дискредитирането на държавността по целия свят / с най добри намерения и от човеколюбие , естествено/ , определено не ми харесва никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
За да си вземе дипломата за пилот всеки един кандидат трябва да избомби болница, детски дом, сватба или погребение. Е в краен случай може някоя телевизия или поне посолство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още