IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни

Според юрист ударът може да се определи като възможно военно престъпление, което изисква разследване, но докладите са протакани и потулени

12:04 | 14.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С течение на времето някои служители, наблюдаващи въздушната кампания, са започнали да вярват, че оперативната група систематично заобикаля предпазните мерки, създадени за ограничаване на смъртните случаи на цивилни. Процесът трябва да премине през няколко проверки и баланси. Дроновете с камери с висока разделителна способност изучават потенциалните цели, понякога в продължение на дни или седмици. Анализаторите гледат данни от разузнаването, за да разграничат бойците от цивилните. В екипите по ударите са внедрени и адвокати, за да гарантират, че насочването е в съответствие със закона за въоръжения конфликт.

В бойни ситуации процесът може да отнеме само минути, но дори и тогава правилата изискват екипите да идентифицират военни цели и да сведат до минимум цивилните щети. Понякога, когато оперативната група не успява да изпълни тези изисквания, командирите в Катар и другаде отказват разрешение за удар.

Има обаче бърз и лесен начин да се пропусне голяма част от този надзор: твърдението за непосредствена опасност. Законът за въоръжените конфликти – правилникът, който определя законното поведение на военните по време на война, позволява на войските в животозастрашаващи ситуации да заобикалят адвокатите, анализаторите и другата бюрокрация на стачния екип и да нанасят удари директно от самолети съгласно това, което военните разпоредби наричат „присъщо право на самозащита“.

Оперативна група 9 обикновено играе само консултативна роля в Сирия и нейните войници обикновено са доста зад фронтовата линия. Въпреки това, до края на 2018 г. около 80% от всички въздушни удари, които тя е налагала, са претендирали самоотбрана, според офицер от ВВС, който е прегледал ударите.

Правилата позволяват на американските войски и местните съюзници да използват тази вратичка не само пред директен вражески огън, но и срещу всеки, проявяващ „враждебни намерения“, според бивш офицер, който се е разполагал с частта много пъти. Съгласно тази дефиниция в някои случаи целта може да е и кола, която се движи на мили от приятелските сили. Работната група тълкува правилата широко, казва бившият офицер.

Последиците от този подход са очевидни. Редица сирийски градове, включително регионалната столица Ракка, бяха превърнати в развалини. Правозащитни организации съобщиха, че коалицията е причинила хиляди смъртни случаи на цивилни по време на войната. Стотици военни доклади за оценка, разгледани от The Times, показват, че оперативната група е замесена в почти един от всеки пет инцидента с цивилни жертви на коалицията в региона.

Публично коалицията настоява, че броят на цивилните жертви е много по-малък. Военните екипи, които са извършвали преброяване обаче, не са били оборудвани да направят точно преброяване, казва бившият служител на служител на оперативната група. Персоналът, извършващ преброяването, не е разследвал на място и често основава констатациите си на това колко загинали цивилни могат да идентифицират при преглед на въздушни кадри над развалините.

Тейт, който е писал секретен доклад за недостатъците на процеса, казва, че екипите за оценка понякога не са били обучени, а някои не са имали разрешения за сигурност, за да видят дори доказателствата.

Оценките на процеса по ударите също са погрешни, казват трима служители. Те се правят от звената, които са призвали ударите, което означава, че работната група оценява собственото си представяне. Проблеми рядко са откривани.

Правозащитните групи не са единствените, които алармират за цивилните жертви. Офицерите на разузнавателната агенция, работещи в Сирия, също са разтревожени от ударите на оперативната група и са съобщили за безпокойството си на главния инспектор на Министерството на отбраната, който е разследвал твърденията и е изготвил доклад. Резултатите от този доклад са строго секретни, но бившият служител на оперативната група, който е прегледал доклада, казва, че в него има твърдения, че при около 10 инцидента тайната оперативна група е удряла цели, като е знаела, че ще убива цивилни.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
САЩ са скрили въздушни удари в Сирия, избили множество цивилни > Само в Сирия !!!!!!!!!!!!!!????????????????!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
хвърлянето на камъни в американската градина от инвестора/блумбърг винаги ме е държало нащрек ...не , че много ми е симпатична държавата САЩ , но опитите за дискредитирането на държавността по целия свят / с най добри намерения и от човеколюбие , естествено/ , определено не ми харесва никак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
v_tin
преди 2 години
За да си вземе дипломата за пилот всеки един кандидат трябва да избомби болница, детски дом, сватба или погребение. Е в краен случай може някоя телевизия или поне посолство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още