IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пожари могат да превърнат Арктика в емитент на въглероден диоксид

Освен директните емисии от изгарянето на дървеснамаса, има и вторични - от размразяването на почвите

11:29 | 22.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пожари могат да превърнат Арктика от място, което поглъща въглеродни емисии, в голям емитент, предупреждават учени от Красноярския институт. Проучването е изготвено от международен екип, включващ специалисти от САЩ, Русия и Нидерландия, посочват от института в съобщение на своя сайт.

Пожарите се причиняват от глобалното повишаване на температурите. Освен директен източник на емисии при изгарянето, те освобождават и трупания с хилядолетия въглероден диоксид в размразените почви. Затова и учените предупреждават, че трябва да бъдат взимани повече мерки за ограничаване на пожарите в тундрата и тайгата.

Експертите са анализирали данните за арктическите пожари през последните 20 години, обхванатите площи и емисиите въглероден диоксид. Оценката е, че повечето пожари са възникнали върху богати на въглерод торфени почви. Огънят размразява почвите, активират се микроорганизми и се освобождава трупаният въглерод, отбелязват още учените.

На този етап вторичното емитиране не е масово, защото частта от екосистемите, останала незасегната от пожарите, успява да се справи със замърсяването. Но въпреки това тези емисии са в обем от около 1/3 от директните, свързани с изгарянето на дървесната маса.

Опасността от арктически пожари се увеличава съществено през последните 100 години. Те вече се разпространяват на 2% от площите, обхванати от горски пожари и емитират около 7% от въглеродния диоксид от горски пожари. Пожарите в Северна Америка предизвикват повече емисии, защото напълно изгарят дървесни видове - основно черен смерч, предупреждават още учените. За тези пожари има натрупани много данни и са направени анализи.

За пожарите в Русия информацията е оскъдна, смятат в Красноярския институт. Според Елена Кукавоска няма достатъчно познания относно горимите материали в тундрата, не се правят и оценки за тяхното изгаряне на фона на природни и метеорологични фактори. 

Прави се и грешката емисите да се оценяват спрямо данните за Северна Америка, където обаче екосистемите са съвсем различни.

В Евразия като цяло гори ниската растителност, се казва още в доклада, публикуван на сайта на Science Direct .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още