IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола карат някои страни да размислят за ядрената енергия

Филипините са поредната страна, където президентът Родриго Дутерте нареди на министерството на енергетиката да приеме програма за ядрена енергетика

12:12 | 03.03.22 г. 1
<p>
	Реактори във Франция.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Реактори във Франция. Снимка: Bloomberg

Рязкото покачване на цените на изкопаемите горива и нарастващото търсене на чиста енергия карат правителствата по света да преразгледат програмите за ядрена енергетика, които бяха оставени на заден план поради опасения за безопасността и огромни преразходи, посочва Bloomberg TV Bulgaria на своя сайт.

Филипините са поредната страна, където президентът Родриго Дутерте нареди на министерството на енергетиката да приеме програма за ядрена енергетика и евентуално да съживи централа, построена преди почти четири десетилетия, но никога не използвана поради проблеми с безопасността и корупцията. Страната се присъединява към Германия, Южна Корея и други страни, които смекчават позицията си по отношение на ядрения сектор.

Всичко, което може да произвежда енергия, се разглежда в момента, когато световните цени на петрола, въглищата и газа се покачват на фона на несигурността относно руските доставки. За Филипините отказът от въглища и подобряването на надеждността на енергийната система се очаква да увеличи търсенето на чиста енергия с 4,4 % годишно до 2040 г.

"Като се има предвид това търсене и прогнозираното изчерпване на ресурсите от природен газ, ядрената енергия ще играе важна роля, за да допринесе за необходимия капацитет", заяви Дутерте в изпълнителна заповед, подписана в понеделник и публикувана в четвъртък.

Германски официални лица и енергийни компании обмислят да отложат плана, който предвижда постепенно премахване на ядрената енергия и затваряне на последните централи в страната до края на годината. Южнокорейският президент Мун Дже-ин неотдавна поиска от длъжностните лица да придвижат пускането на дълго отлаганите реактори, което показва промяна в политиката по отношение на атомната енергия.

Ядрената енергия загуби благоволението на много страни след малък брой инциденти с висока степен на опасност и след като новите проекти за изграждане в Европа и САЩ бяха засегнати от закъснения и превишаване на разходите. През последните месеци тенденцията се промени благодарение на глобалната криза в енергийните доставки, която доведе до рекордни цени на въглищата и газа. През последните дни тази динамика се засили заради нахлуването на Русия в Украйна.

Целият текст може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Е нали на ветър и слънце трябваше да правят какви ядрени екоотрицателни работи ще правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още