IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона гласува да получи 9,5 млн. евро кредит от Банка ДСК срещу залог на акции

Компанията ще закупи от дъщерното си Агро инвест инженеринг АД недвижими имоти за 204 хил. лв. и офис за 38 хил. лв.

16:07 | 12.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Енемона гласува да получи 9,5 млн. евро кредит от Банка ДСК срещу залог на акции

На извънредно Общо събрание на Енемона, проведено на 10 януари (понеделник), акционерите на компанията са гласували за овластяване на ръководството да сключи договор за кредит с Банка ДСК на стойност 9,5 млн. евро със срок до 10 години, се казва в уведомление на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Обезпечението е първи по ред залог на 48,66% от обикновените акции на Енемона. Книжата са собственост на Дичко Прокопиев и представляват част от мажоритарния пакет в дружеството.

Покритието на кредита е 200%, или 37,16 млн. лв., което прави цена на акция за пакета, който ще послужи за обезпечение, от 6,40 лв. Това именно е най-ниската цена за обикновена акция на Енемона в последните 6 месеца.

Съветът на директорите счита, че концепцията за привличане на дългов ресурс отговаря на нуждите на дружеството да се развива, спазвайки инвестиционната си програма и поставените цели, включително и навлизането и присъствието на международните пазари.

Използването на кредита от 9,5 млн. евро ще е за преструктуриране и оптимизиране на дълговата структура, алтернативно финансиране на текущи нужди от оборотен капитал и поддържане и разширяване на позициите на компанията на българския и международния пазар.

Вчера стана ясно, че Интернешънъл Асет Банк е сключила на 5 януари репо сделка (за обратно изкупуване) с 4,19% от акциите на Енемона. Контрагент на банката е Глобал Кепитъл ООД, което имаше дял от 18,34% в дружеството преди сделката.

Глобал Кепитъл е 96% собственост на мажоритаря на Енемона Дичко Прокопиев и 4% на двамата му сина. Делът на Дичко Прокопиев в обикновените акции на Енемона към 30 септември е 60,13%.

На извънредното Общо събрание на Енемона е било гласувано също дружеството да купи от дъщерното си Агро инвест инженеринг АД някои недвижими имоти.

Стгава въпрос за 10 земеделски имота с площ 1 037 дка, върху които са направени проучвания за изграждане на фотоволтаична централа на цена от 204 хил. лв. и офис в гр. Лом срещу 38 хил. лв.

Офисът в Лом (приземен етаж на жилищен блок) е обявен като Информационен център по енергиен проект Ломски лигнити и се очаква да се използва до края на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда.

Сделките са продиктувани от напредналия етап на преговори с потенциални купувачи на Агро инвест инженеринг.

На 24 юни 2010 от Енемона обявиха, че са избрали Ърнст и Янг България ЕООД за консултант по продажбата на дяловете си в Ломско пиво АД и Агро Инвест Инженеринг АД.

Към края на първото тримесечие на 2010 Енемона притежаваше 99,98% от Агро Инвест Инженеринг, което от своя страна имаше дял от 53,04% в Ломско пиво.

Агро Инвест Инженеринг притежава и обработва около 30 хил. дка земеделска земя.

В понеделник е било проведено и първото Общо събрание на притежателите на варанти на дружеството (варантьори).

Съгласно проспекта на емисията варанти събранието се свиква ежегодно (през шестгодишния живот на варантите) на най-близката възможна дата до тази, на която емисията бе вписана в Централен депозитар - 8 януари 2010.

Събранието е гласувало варантите да не бъдат упражнени (конвертирани в нови обикновени акции), като решението бе предизвестено от факта, че към датата на събранието варантите бяха „извън пари“.

Всеки варант дава право за записване на една акция на дружеството срещу 17,774 лв., а в края на миналата седмица те струваха по 7 лв.

Днешната търговия с книжата на Енемона приключи на същата цена, а последната сделка с варантите е от 30 декември на цена 0,779 лв. за брой.

Акциите на Енемона се понижават с 26% за последната година, а пазарната капитализация на компанията е в размер на 83,5 млн. лв.

Свързани компании:

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Жалка картинка. РЕПО-то срещу собствените акции пък направо би довело до затвор - в цивилизована държава!Сигналът към миноритарите е ясен - пред Титаник има айсберг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още