IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият дериватен инструмент на БФБ е факт

Варантите на Енемона поскъпнаха с 19% в дебюта си на борсата

12:08 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прокопи Прокопиев. Снимка: Личен архив
Прокопи Прокопиев. Снимка: Личен архив

Днес стартира търговията с варантите на Енемона – първият дериватен инструмент на българския капиталов пазар.

Емисията е в размер на 1,014 млн. лв., състояща се от 5 966 792 варанта с емисионна стойност от 0,17 лв.

Всеки варант дава право за записване на една обикновена акция от бъдещо увеличение на капитала на Енемона АД срещу 18,50 лв.

В резултат на осъщественото увеличение на капитала на Енемона АД с привилегировани акции обаче се задейства клаузата за защита от разводняване в проспекта за издаване на варантите.

Така цената на изпълнение на варантите на Енемона АД ще се понижи с 3,92% до 17,774 лв. за акция, спрямо 18,50 лв. по проспект, показват изчисления на Investor.bg.

Варантите могат да бъдат упражнени в рамките на следващите шест години

В сутрешната търговия се сключиха сделки с варанти за малко над 50 хил. лв. като цената е 0,80 лв. за брой, което представлява ръст от 19% спрямо момента на записването им.

Емисионната цена на варантите бе 0,17 лв., към които трябва да прибавим и две права, необходими за записването. Цената от аукциона за неизползваните права бе 0,251 лв. Така стойността на двете права и емисионната стойност на самия варант бе общо 0,672 лв.

„Проектът е важен за целия пазар. Създава се нов сегмент – т. нар. времеви пазар“, заяви Прокопи Прокопиев, директор корпоративна политика на Енемона АД по време на церемонията по представяне на емисията на БФБ.

Варантите първоначално ще се търгуват на неофициален пазар на БФБ до създаването на пазар на деривати.

Прокопиев определи като успех емисията привилегировани акции на дружеството, чрез която бяха набрани 10,94 млн. лв.

„За нас това не е затворена глава – възможно е след година отново да потърсим финансиране чрез този инструмент“, допълни той.

Прокопиев заяви, че кризата в Гърция е била основният фактор, допринесъл за по-нисък от очаквания интерес към емисията като е осуетила плановете на гръцките инвеститори. Друг фактор, по традиция ограничаващ чуждестранния интерес, е била ниската ликвидност на нашия пазар.

Чужденците записаха 21 пъти по-малко книжа от очакваното.

По думите на Прокопиев над 90% от чуждестранния инвеститорски интерес е дошъл от скандинавските страни.

„След пласирането на емисията привилегировани акции на Енемона проектът „Ломски лигнити“ отново може да излезе на дневен ред“, завърши той. 

Свързани компании:

Енемона АД - Варанти(ZNOA)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още